Новини

Інновації у навчанні робітничим професіям

29 березня 2023, 15:56

Робітничі професії завжди та за будь-яких умов не втрачали своєї актуальності. Особливо у період воєнного стану, коли "тилові працівники": автослюсарі, електромонтери, ремонтники, токарі, будівельники, кухарі-кондитери допомагають у відновленні військової техніки, у приготуванні "польових" продуктових наборів та налаштовані на повоєнну відбудову країни.

Про підготовку фахівців робітничих професій, про волонтерську діяльність та активну підтримку ВПО говорили в проєкті «Рефлекторія» із директором ДНЗ "Центр професійно-технічної освіти-1" Валерієм Дяковим.

«Наш навчальний заклад сьогодні здійснює професійну підготовку кваліфікованих робітників за багатьма професіями. Всі спеціальності, яким ми навчаємо є надзвичайно затребуваними. Престиж робітничих професій в жодному разі не знизився. А навпаки – останні роки, в які ми проводили «ярмарки вакансій» показали навіть дефіцит робітників. Наприклад, ми випускаємо в середньому в групі по 25-30 спеціалістів певної спеціальності, а потреба в таких працівниках інколи зростає до 40-45-ти… І це тільки на підприємствах Вінницької області, а у нас же є спеціальності, які акредитовані на всеукраїнському рівні. Тому ми сьогодні активно працюємо над розширенням освітніх програм. Тим більше це є актуально зараз, коли у період війни потрібно ремонтувати техніку та відновлювати інфраструктуру, годувати багатьох людей, які набули статус внутрішньо переміщених осіб» - сказав пан Валерій.

Він також розповів, що на початку повномасштабного вторгнення в Україну його ЦПТО-1 прийняв майже 19 тисяч вимушених переселенців, багато з яких (майже 500) лишились на певний період проживання в гуртожитках навчального закладу. Для них було створено усі умови: ночівля, триразове харчування, санітарно-гігієнічні потреби. Згодом, для тих, хто лишився, і досі проживають на території «центру» (а таких понад 150…) було влаштовано спеціальні курси з фахової перепідготовки.

Отже, дорослі люди з-поміж ВПО отримали нову спеціальність, і тепер матимуть змогу влаштуватись на роботу. Тим самим забезпечивши себе і свої родини можливим перспективами лишитись на Вінниччині.

Поділитися :