Новини

Локальні продукти й сучасні техніки: у Вінниці триває другий етап конкурсу кухарів «The Best Cook»

30 листопада 2021, 13:18

Конкурс покликаний розвивати гостинність та гастрономічний туризм міста, розкриваючи потенціал подільської кухні.

Другий етап конкурсу «The Best Cook» триває у Вінницькій громаді. Кращі кухарі Вінниці вже почали дивувати незвичними стравами, зі звичайних продуктів. З 12 учасників свою майстерність продемонстрували троє: Сергій Єгоров, Борис Сиченко та Сергій Марковський.  Ініціював конкурс міський голова  Сергій Моргунов та вінницька спільнота гостинності. Передбачається, що це дасть нові можливості для розвитку гостинності та гастрономічного туризму, розкриваючи потенціал подільської кухні.

Претенденти на звання найкращого кухаря повинні приготувати основну страву, закуску та десерт. Одна з них має бути з вишнею - символом  Вінницького стандарту гостинності. Також кухарі мають використовувати традиційні для Поділля продукти, продемонструвати оригінальність та креативність. Наразі триває другий етап конкурсу, коли кухарі готують страви в закладах, де працюють. Страви оцінює професійне журі. Першими  враженнями поділилась  дослідниця Подільської кухні, гастрогідеса Олена Павлова.

По перше, віднайшли багато талановитих кухарів: серед професійних кухарів та серед студентів. По друге, їм цікаво і це для них можливість показати талант і фаховість у стравах, які б вони, можливо, не подали у своїх закладах. Або навпаки, ці страви могли б з’явитися під час проекту й стати родзинкою закладу. Це дуже цікаве знайомство шефів з історією подільської кухні, з продуктами, якими вони ще не працювали, з новими техніками. Приємно, що є студенти, які працювали кухарями, а не шефами та хочуть розвиватись далі в напрямку сучасної української кухні, - зазначила пані Олена. 

Другий етап  конкурсу триватиме до 10 грудня, після чого фотографії з кулінарними шедеврами його учасників, опублікують на Фб-сторінці конкурсу «The Best Cook».

Першими, прийняли виклик одні з найсильніших шеф-кухарів Вінниці. Ми використовуємо локальні продукти. Оцінюємо, як учасники знають історію подільської кухні та застосовують її, які техніки використовують. Приміром, чи застосовують молекулярну кухню чи наше стародавнє квашення, маринування продуктів. Чи сучасно подають страви традиційної української кухні, - розповіла гастрогідеса. 

За словами Олени Павлової, найскладніші випробування в учасників конкурсу попереду, адже  страви фіналістів оцінюватимуть шеф-кухарі відомих київських ресторацій. Тим, хто потраплять до фіналу, необхідно буде самостійно приготувати страву з використанням п’ятьох обов’язкових інгредієнтів, які заховані у чорних скриньках. 

Поділитися :