Новини

"Людям слід надати вибір": про варіанти забезпечення переселенців житлом у Вінниці розповів Сергій Моргунов

5 вересня 2022, 17:13

Отримати модульне житло чи державну підтримку на придбання власного помешкання: про особливості забезпечення переселенців житлом розповів міський голова.

Для України одним із головних питань є забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Одним із варіантів вирішення питання на рівні держави є зведення модульних містечок. У інтерв’ю виданню «Na Парижі» міський голова Сргій Моргунов розповів про перспектви їх появи у Вінниці та альтернативу такому житлу.

Нагадаємо, аби підтримати переселенців цьогоріч Вінницька міска територіьна громада запропонувала переміщеним особам програму «Муніципальне житло». Водночас Вінниця підтвердила свою готовність брати участь у різних програмах Уряду, у тому числі зі зведення модульних містечок, - сказав міський голова, наголосивши, що в цьому питанні «важливо уникати перекосів та не залишати без уваги членів територіальної громади, які потребують житла».

Якщо ми будуватимемо модульні містечка, то вирішимо лише частину проблеми. Я вважаю, що окрім цього слід розглядати варіант із наданням родині переселенців вибір – або вона проживає у модульному житлі, або отримує від держави певну цільову фінансову підтримку, розраховану за регіональними розцінками, на придбання помешкання. Поява саме такої програми оживить економіку, дозволить відновити заморожені об’єкти та стимулювати інвестування вінничанами житлового будівництва, завершити недобудови, а внутрішньо переміщеним особам – отримати власну оселю,- каже очільник громади.

До утримання власного житла у людей буде зовсім інший підхід, воно не потребуватиме постійного утримання за рахунок бюджетних коштів.На думку очільника громади, перевага такого варіанту ще у тому, що одночасно з будівництвом створюється соціальна інфраструктура, зокрема дитячі садочки, амбулаторії сімейного лікаря.

Також хочу додати, що вартість будівництва квадратного метру житла однакові - що у одноповерховому модульному містечку, що у багатоповерхівці, - зазначив Сергій Моргунов.- Підсумовуючи, скажу, що на мою особисту думку, варто надавати альтернативу. Якщо людина не має коштів, то потрібно думати над іпотекою. А економіка має працювати вже зараз, і працювати на наш перемогу!

Поділитися :