Новини

«Ми повернемось»: історія харків'янина, який через війну переїхав до Вінниці й заснував школу з акторської майстерності

1 серпня 2022, 16:43

Окупанти забрали у них усе, але не любов до рідної країни. У проєкті Артема Яковця «Ми повернемось» публікуватимемо історії українців, які рятуючись від війни, залишили дім. Проте кожного дня наближають нашу перемогу.

 

Харків'янин Костянтин Боровик, актор за освітою, згадує про рідний Харків напередодні від’їзду. Він попрацював у місцевому театрі, а потім почав навчати майстерності інших людей. Зізнається, що був повністю занурений у роботу, тому до останнього не вірив у початок війни.

Бомбили там з першого дня, нормально прилітало. У нас 28 чи 27 лютого, ніби був прорив, зайшли в місто. Ми по всіх телеграм-каналам дивились: на старому районі, де ми колись жили, бігали ці орки. Наступного дня, начебто зачистили місто від тих, хто прорвався і якраз в цю ніч перед тим, як ми поїхали, ну дуже було гучно. На той момент це була така найбільш гучна ніч і тому я вирішив, що треба їхати. Бо ти лежиш і щось воно так «хреначить», стіни трусяться, і я бачив таке зарево у вікні, спалахи, все це. Здавалося, що це дуже близько, - згадує Костя.

Годину чи півтори просто лежав і не розумів, що відбувається, - розповідає Костя. Але все ж вирішили залишати місто.

Я чесно скажу, мене це ввело в ступор. Мені брат зателефонував, я виглянув у вікно, слухаю і нічого не чую, думаю, мабуть, з іншого боку, пішов в іншу кімнату і теж нічого не чую. Я ж почав одразу дивитися новини. Дружину не будив, я ліг і просто лежав. Я лежав десь може годину, півтори, от просто лежав і не розумів, що відбувається, поки теща не зателефонувала моїй дружині й сказала, що почалося. Ну і все почали потроху збиратися. Документи, якісь речі і все, - розповідає хлопець. 

За тиждень приїхали до Вінниці. Опинилися тут випадково, але одразу полюбили місто та людей, тож залишилися. Костя зізнається, що Вінниця для нього "маленький Харків", є щось рідне і люди "кайфові, відкриті".

На запитання: чи допомагали їм волонтери, Костя каже: хотіли, але сам відмовився.

Я, знаєш з тих людей, які не хочуть брати від держави. Не те що б такий, мені нічого від вас не треба, а те що є люди, яким це більш потрібно. Мені дружина каже: «Давай подамо на виплати якісь», а я відповідаю: «Тань, ми можемо заробити гроші, хай ці гроші підуть на допомогу армії або людям, яким це дійсно потрібно», - згадує харків'янин. 

З перших днів було бажання зробити щось цікаве у Вінниці, - зізнається Костя. Так і виникла ідея відкрити філіал школи з акторської майстерності. На меті не мали зробити з людей акторів, бо під час війни потреби інші.

У нас школа акторської для дорослих, тобто ми беремо від 15 років і в нас немає мети зробити з людей акторів, а є сенс за допомогою акторських навичок допомогти людям покращити своє життя, додати впевненості, вміння спілкуватися, з тілом попрацювати, щоб не було затисків, і це ми робили до війни, по факту. А тут додався такий пласт, коли так, це допомагає людям перезавантажитися, відволіктися, - каже хлопець.

Як тільки вдалося запустити школу, Костя одразу почав думати про те, як допомогти хлопцям на фронті. Каже, так є чітке розуміння, що ми допомагаємо людям і це мотивує до роботи. Також 25% від свого прибутку відправляють на допомогу студентам, які навчалися в Харкові й зараз служать.

Бо пасивна позиція в плані: чекаємо, щось та й буде, щось дочекаємося, - не моє. Тобто, ми тут допомагаємо людям для життя розкритися і плюс ми там допомагаємо скоріше валити орків. Наш філіал  вінницький, він відправляв кошти саме на харківський напрямок, бо там свої. У нас багато студентів, які в Харкові навчалися, вони зараз служать, тому тепловізори, машини, щось по їжі чи ще щось ми туди відправляємо, - ділиться своєю історією Костянтин.

Допомагатимемо допоки не переможемо російську орду, - каже Костя. Наперед не загадує, проте вірить, що скоро над Харковом та іншими українськими містами буде мирне небо.

Знаєш, я не люблю загадувати, от не люблю бути Арестовичем. Бо, знаєш, я поки що налаштовуюсь на те, що не скоро, але вірю, що скоро. Ну от якось воно так, бо знаєш, ти коли такий думаєш, що через місяць точно перемога, проходить місяць і ти такий, ех перемоги немає, і через місяць знову ех немає. «Ложними надеждами себя не тешим» - от це моя позиція. Хочеться скоріше перемогти, хочеться повернутися до мирного життя і просто  робити те, що ти робиш, кайфувати від цього і допомагати людям, - підсумовує хлопець.

Автор: Артем Яковець.

Фото надав герой

 

 

Поділитися :