Новини

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та розмінування на Вінниччині

6 квітня 2023, 20:59

Після повномасштабного вторгнення рф на територію України проблема мін та вибухонебезпечних предметів набула особливої гостроти. 

Російська федерація свідомо порушує методи та засоби ведення воєнних дій, використовуючи заборонені та негуманні види зброї, що призводить до збільшення мінної небезпеки.

«Міни є одним з найгірших наслідків війни: вони забруднюють землю і воду, роблячи повернення до нормального життя цивільного населення іноді просто неможливим. Від військових залишків, найбільше страждає цивільне населення, особливо діти через свою підвищену вразливість та недостатню обізнаність з правилами безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами», - говорить фахівець Сектору організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС України у Вінницькій області Анатолій Кузьменко.

Наслідки мають руйнівний вплив на життя населення, навколишнє середовище та економіку. Розмінування має ключове значення для безпечного процесу відновлення.

«Попри невпинний процес розмінування небезпека для травмування і загибелі дорослих та дітей, чоловіків та жінок все ще існує як внаслідок постійного мінування російськими військовими територій у районі свого перебування, так і внаслідок неправильного поводження з боєприпасами та вибухонебезпечними предметами на територіях проведення бойових дій та деокупованих територіях», - продовжує Анатолій Кузьменко. 

Тому обізнаність про мінну безпеку необхідна для кожного українця, адже наслідки війни матимуть довге відлуння і повне очищення країни від мін, на жаль, не відбудеться швидко та триватиме роками навіть після завершення війни.

Поділитися :