Новини

На площі Василя Стуса у Вінниці розгорнули виставку "Воїни Світла", присвячену полеглим оборонцям Маріуполя

5 жовтня 2023, 10:59

Експозиція складається із понад двохсот меморіальних стендів і розповідає про подвиг Захисників Маріуполя та «Азовсталі».

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, вуличну виставку відкрили 3 жовтня. Усі історії та світлини трепетно зібрали рідні загиблих воїнів, які об’єдналися у ГО «Серце нАЗОВні». Саме ця громадська організація звернулась до міської ради з проханням посприяти у проведенні виставки. Вінниця стала другим після столиці містом, де її презентують.  

Авторкою виставки «Воїни Світла» є Віра Литвиненко – голова ГО родин загиблих Захисників України «Серце нАЗОВні», мама полеглого бійця Владислава Литвиненка (позивний «Вектор»). Побачити ж експозицію у нашому місті вінничани можуть завдяки Вікторії Калмикової – мами полеглого земляка-«азовця» Романа Калмикова (позивний «Вахр»). 

"На цій виставці – герої сьогодення, еліта українського суспільства. Якщо ви почитаєте їхні біографії, то побачите, що всі з вищими освітами, спортивні, вмотивовані, з найвищим ступенем любові до Батьківщини та самопожертви. Саме їм та таким, як вони ми завдячуємо мирним життям – без окупації та ворога на наших вулицях. Шануймо й молімось за живих Захисників, а також не забуваймо кожного, хто поклав своє життя за нас із вами", – каже Віра Литвиненко.

На відкриття виставки завітали рідні полеглих воїнів, подеколи цілими родинами. Крім того, вшанувати їхній подвиг прийшли військові – побратими, а також учні шкіл, в яких вони навчалися. Усюди біля стендів схиляли голови та покладали квіти. 

Виставка "Воїни Світла" перебуватиме у Вінниці до 17 жовтня. Усі її відвідувачі зможуть задонатити кошти на придбання зброї для полку «Азов». Крім того, за допомогою QR-коду долучитися до підписання петиції щодо створення Національного військово-меморіального кладовища у Києві. 


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :