Новини

На Старому місті у Вінниці від борщівника очистили береги малої річки

23 травня 2023, 09:29

Толока пройшла за підтримки КП "Інститут розвитку міст". За три години активісти очистили від борщівника понад 500 метрів поблизу малої річки. 

Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради. До толоки долучилися скелелази, які займаються неподалік, і місцеві мешканці, які регулярно доглядають за цією територією.

Експертка з екології та озеленення Любов Колосова, зазначає, що прибирати борщівник виключно зі своєї прибудинкової території не є ефективним засобом боротьби з рослиною, адже він знову там насіється. 

"Тому потрібно прибирати від борщівника всю територію, де він росте, й не залишити там жодної рослини", - додає вона.

Нагадують також, що для ефективної боротьби з борщівником його необхідно вирубувати декілька разів на сезон впродовж, як мінімум, двох років. При прибиранні рослини важливо не допустити її насівання та не залишати суцвіття на ділянці, адже насіння може прорости навіть тоді, коли стовбур зрізано. Саме в цьому й полягала мета толоки - зрізати рослину й не допустити появу суцвіть.

"На цій території люблять гратися та проводити час діти, тому наявність борщівника справді може бути небезпечною для них", - коментує міський голова Сергій Моргунов. 

Організатори додають, що планують провести ще одну толоку на ділянці через 4-6 тижнів. Адже для того, щоб впоратися з борщівником на ділянці, заходи потрібно проводити планомірно та систематично.

У Вінницькій міській раді нагадують, що боротьба з борщівником входить до Програми охорони навколишнього природного середовища Вінницької громади на 2021-2023 роки (https://bit.ly/41Ynp85), а також є складовою Концепції розвитку малих річок до 2035 року, над якою працювала команда фахівців КП "Інститут розвитку міст".

Фото: Любов Колосова

Поділитися :