Новини

На Вінниччині суд зобов'язав релігійну громаду укласти охоронний договір на церкву 18-го століття

4 квітня 2024, 15:45

Суд зобов'язав релігійну громаду укласти охоронний договір на Церкву Різдва Богородиці в м. Іллінцях, збудовану у 1773 році. Це одна з небагатьох дерев'яних церков, що збереглися до наших днів. 

Як зазначається на сайті Вінницької обласної прокуратури, у 1991 році рішенням Вінницької обласної Ради церква визнана об’єктом культурної спадщини місцевого значення (пам’ятка архітектури). А в 2017 році наказом Міністерства культури України її занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Набуваючи право колективної власності на вказане нерухоме майно, релігійна громада, в порушення Закону України "Про охорону культурної спадщини", не уклала з відповідним органом охоронний договір, уникнувши таким чином зобов’язання щодо належного утримання пам’ятки, її відновлення та збереження. 

"Після набуття рішенням законної сили контролюватиметься його реальне виконання", – зазначили у прокуратурі.

Немирівська окружна прокуратура ініціювала позов, бо релігійна громада не виконала закон України про охорону культурної спадщини.

"Згідно зі статтею 32 Закону України «Про охорону культурної спадщини», власники пам’яток зобов’язані укласти охоронний договір з органом охорони культурної спадщини. Охоронний договір визначає права та обов’язки власника пам’ятки щодо її збереження, використання та популяризації", – повідомляє прокуратура. 

Фото: Вінницька обласна прокуратура 

Поділитися :