Новини

Не тільки у Вінниці: поодинокі випадки захворювання на гепатит А зареєстрували й у інших територіальних громадах області

30 жовтня 2023, 15:13

Водночас на Вінниччині розпочали вакцинацію медиків, які борються зі спалахом гепатиту А. До області вже доставили 1060 доз вакцин для щеплення медичних працівників. 

Про це інформують у тг-каналі Вінницької обласної Ради. Наразі вакцинують медиків, які працюють в лікарнях з хворими на гепатит А, працівників екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоровʼя, задіяних у ліквідації спалаху. 

Окрім того, щеплення також передбачені для близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом. Зокрема сімей, які проживають спільно, або близьких, з якими контактували напередодні захворювання. 

Додатково до Вінниці доставили лено ще 1100 доз вакцин від гепатиту А, які будуть використовуватися для щеплення дітей та вакцинації в закритих колективах.

Водночас у тг-каналі обласного департаменту охорони здоров'я зазначають, що кількість випадків захворювання на гепатит А збільшується. Поодинокі випадки захворювання зареєстрували й у інших територіальних громадах Вінниччини.  

Захворювання на гепатит А виявили у Могилеві-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. Пацієнти перебувають у інфекційних відділеннях медичних закладів громад. 

«На сьогодні найбільше пацієнтів ми маємо у Клінічному центрі інфекційних хвороб – 89 з підтвердженим діагнозом та 12 з підозрою на гепатит А.  У міській клінічній лікарні 31 пацієнт з підтвердженим діагнозом та один з підозрою. У дитячій обласній інфекційні  лікарні маємо 23 дитини у яких підтвердили діагноз та троє з підозрою. Усі пацієнти середньої ступені важкості. Важких немає», - каже заступниця директорки обласного департаменту охорони здоров’я та реабілітації Тетяна Бондаренко.  

Додамо, цими вихідними у Вінниці працювала команда МОЗ на чолі із головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним. На підставі проведених епідрозслідувань визначили щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело інфекції.

Фото: обласний департамент охорони здоров'я

Поділитися :