Новини

«Ні насильству!»: у Вінниці встановили «червону лавку»

10 грудня 2021, 17:34

Наше місто перше в Україні, де встановили символ протидії домашньому насильству.

В рамках проведення акції «16 днів проти насильства» на просп. Космонавтів навпроти Прозорого офісу встановили «червону лавку». «Червона лавка» – це ініціатива, яка пов’язана із запобіганням домашнього насильства та насильства проти жінок. Ідея народилася у 2014 році у Італії і передбачала фарбування лавок у міських районах у яскраво-червоний колір та наклеювання табличок із місцевим чи національним контактом протидії насильству. Зокрема проект Червоної лавки започаткували самі люди, а не якісь інституції. Цей проект був настільки успішним, що сьогодні у багатьох містах в Італії є своя червона лавка.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


У Вінниці вже протягом року живе і працює волонтером громадської організації «Центр розвитку Панагея Ультіма» Маттео Радаеллі і саме він звернувся до міської ради із пропозицією встановлення червоної лавки. Адже за його словами, жінкам потрібно доносити інформацію, що терпіти насильство над собою не можна, яке б воно не було — фізичне, психологічне, економічне, сексуальне тощо. Як розповіла у коментарі "Місту над Бугом" Валентина Войткова, директорка міського департаменту соціальної політики, Вінниця - перше місто де встановлена така лавка:

«На цій лавці є табличка з номерами місцевих організацій, з номерами соціальних служб, які протидіють насильству, куди можна звернутися і нададуть відповідну допомогу. Також на цій лавці написано «Ні насильству!» українською та дев’ятьма іноземними мовами. Волонтери з Нідерландів та Іспанії були присутні на встановленні цієї лавки. Вона розташовується на Космонавтів саме тому, що там у адмінбудівлі по проспекту Космонавтів 30 у Прозорому офісі на 4 поверсі розташований денний центр надання психологічної допомоги тим людям, які дійсно постраждали в наслідок насилля», - розповіла пані Валентина.

За словами пані Валентини, нині кожна п’ята жінка в Україні страждає від домашнього насильства і тому не можна про це мовчати, адже насилля - це вже злочин. В майбутньому планують встановити такі лавки і в інших місцях міста:

«Вона пофарбована саме в червоний колір тому, що червоний колір – яскравий колір. Завжди, коли зароджується і сім’я і стосунки між молодими людьми, це яскраво, гарно, а потім, на жаль, буває, що воно перетворюється на насильство, жахіття, знущання. Саме тому обрано червоний колір, бо він яскравий, щоб привернути увагу і сказати «ні» насильству», - пояснила Валентина Войткова.

Читайте також:
Для 30 вінницьких дошкільних закладів закупили нові морозильні камери

Поділитися :