Новини

Обговорили післявоєнну відбудову та відновлення: у Вінниці пройшов Український урбаністичний форум

31 липня 2023, 09:20

Під час заходу учасники розглянули питання житла, висвітлили його просторові та соціальні аспекти. 

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, вперше після пандемії коронавірусу та повномасштабного вторгнення подію вдалося організувати в офлайн-форматі. Темою цьогорічного форуму став “Спільний дім”.

"Упродовж усього минулого року ми з командою аналітичного центру Cedos працювали над дослідженням досвідів і переживань людей під час війни. Відповідаючи на запитання про те, як змінилося спілкування з близькими, рідними та іншими людьми, учасники дослідження говорили про те, що переживають неабияке відчуття спільності і єднання. Це проявлялося у тому, що люди хотіли більше допомагати іншим, не боялися просити про допомогу. Це відчуття солідарності – це те, що мені хотілося б зберегти і примножити. Солідарність – це цінність, на якій, на мою думку, має бути засноване відновлення. Тому що міста є нашим спільним домом. І я хотіла б, щоб у майбутньому кожен і кожна з нас мали дах над головою і могли з впевненістю сказати, що у мене є дім", - розповідає старша аналітикиня Cedos Анастасія Боброва.

Процес відновлення стане довготривалим та ресурсозатратним, адже цей проєкт стане одним з наймасштабніших з часів повоєнної відбудови після Другої світової. На цьому наголосив очільник міста Сергій Моргунов. За його словами, Україні буде нелегко пройти якісний етап відновлення без міжнародної підтримки та допомоги. Йдеться не лише про кошти, а також про експертизи, фаховість та супровід.

Одним з представників майбутніх партнерів України з відбудови на форумі був заступник голови економічного департаменту та координатор відбудови Посольства Королівства Нідерландів в Україні Йорг Зінкен.

"Коли йдеться загалом про відбудову, то наша політика доволі широка. Ми намагаємося зробити все можливе для підтримки України, починаючи з гуманітарної допомоги, закриття перших потреб людей. Також серед програм нашої підтримки – рання стадія відбудови, реконструкція, водопостачання, охорона здоров’я, сільське господарство та інфраструктура. Також відбудова житлових просторів і соціальної інфраструктури, соціального житла. Ще одна частина нашої програми – залучення фінансування. Воно йде не лише від великих джерел, великих фондів. Ми намагаємося знайти невеликі компанії, які можуть допомогти Україні у відбудові. Ми маємо намір продовжувати підтримувати Україну й надалі”, - зазначив Йорг Зінкен.

Український урбаністичний форум тривав два дні. За цей час учасники обговорили, зокрема:

  • відбудову та житлову політику майбутнього;
  • проблеми та перспективи житлової політики;
  • досвід Нідерландів у створенні соціального житла;
  • як регіональна політика може сприяти збалансованій відбудові;
  • як залучати мешканців та мешканок громад і міст до спільного відновлення.

Окрім того, представники організацій громадянського суспільства, низових ініціатив, органів влади та місцевого самоврядування, фахових та академічних спільнот розробили Декларацію Українського урбаністичного форуму 2023. Ознайомитися із нею та підписати можна за посилання https://bit.ly/3q6JGnf

 


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :