Новини

Одні з найбільш універсальних та поживних продуктів: 5 фактів про бобові

2 лютого 2022, 12:07

Їх налічують більш як 20 000 різних видів, зокрема, нут, сочевиця, горох, арахіс, соєві боби, квасоля та багато інших.

Якщо ви ще досі не включили бобові у свій раціон, то Центр громадського здоров’я України опублікував 5 причин, чому варто змінити свою думку.

  1. Бобові містять клітковину, білок, вуглеводи, вітаміни групи В, залізо, магній, марганець, цинк та фосфор та інші корисні речовини. У них майже відсутній жир і зовсім немає холестерину.
  2. Одна порція бобових (приблизно ½ чашки) містить 20 г вуглеводів, 7-9 г клітковини, 8 г білка та 1 г жиру.
  3. У бобових низький глікемічний індекс, що актуально для людей, які хворіють на цукровий діабет. Раціон збагачений рослинною їжею, включно з бобовими, знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.
  4. Бобові позитивно впливають на контроль артеріального тиску, адже багаті калієм, магнієм та клітковиною. Деякі дослідження показали, що в людей з ожирінням, які протягом тривалого часу споживали бобові та цільні зерна, знизилася окружність талії, вага та артеріальний тиск.
  5. Регулярне споживання бобових допомагає контролювати вагу. Клітковина, білок та вуглеводи, що повільно засвоюються, допомагають насититися.

Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Перед приготуванням більшість видів сушених бобових варто замочувати за кімнатної температури, інакше вони можуть готуватися довше. До того, як замочувати їх, краще переберіть та відкиньте зморщені. Зокрема, квасолю варто обов’язково добре промити.

Читайте також:
85 000 українців щороку помирають від хвороб, спричинених курінням

Поділитися :