Новини

Офіс туризму Вінниці презентував ексклюзивну поштову марку з «бойовим гусаком-льотчиком»

20 жовтня 2022, 14:36

Подію приурочили відновленню діяльності Музею української марки імені Якова Балабана та героїчному подвигу військового льотчика, який, ризикуючи власним життям, врятував тисячі вінничан від ворожої атаки, успішно відвівши пошкоджений літак від міста.

Дизайн поштової марки створено за мотивами роботи вінницької майстрині Наталії Дремлюги «Бойовий гусак-льотчик. Вартові українського неба». Як розповів директор Вінницької дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» Володимир Шаловінський, це збірний образ українських льочиків, які з перших днів російського вторгнення і до сьогодні тримають оборону України.

"Кожна наша перемога - це людські життя. Але ми ідемо до перемоги. Ми стовідсотково переможемо. І ці марки - це символи нашого об'єднання, наших перемог - майбутніх, сьогонішніх, цього льотчика, який врятував багато життів. Не тим, що він збив ракети над Вінницею, над Україною, а тим, що зробив з літаком. Ця марка, ця краплинка, яку ми можемо цій людині присвятити, як і всім хлопцям і дівчатам, які там. Давайте разом допомогати, чим можемо місту і державі - навіть економією електроенергії", - розповів Володимир Шаловінський.

Церемонію спецпогашення поштової марки провели в укритті готелю «Франція». Також сьогодні стартував аукціон з продажу марочного блоку «Бойовий гусак-льотчик. Вартові українського неба», який виготовили лише у 4 екземплярах. Один з марочних блоків передадуть самому льотчику-герою з позивним Karaya, а інший буде експонуватися в Музеї української марки імені Якова Балабана за адресою вул. Соборна, 26, тож всі вінничани і гості міста зможуть його побачити. 

Поштучно ж марки із зображенням гусака реалізовуватимуться через платформу подарунків BYVI. Аукціон проходитиме онлайн на Фб-сторінці Visit Vinnytsia. Стартова ціна одного марочного блоку – 1 тисяча гривень. Мінімальний внесок – 200 гривень. Ставки можна робити в коментарях до матеріалу-допису у Фейсбук.

За словами директора Музею української марки імені Якова Балабана Олександра Білецького, усі охочі зможуть придбати марочний блок «Бойовий гусак-льотчик. Вартові українського неба», до опівночі суботи, 22 жовтня. Кошти від продажу направлять на придбання спальників для українських воїнів на передовій.

"Користуючись нагодою, хочу подякувати всім українським жінкам та чоловікам, які наближають нашу перемогу. Хочу, щоб ви розуміли, що "кацапня" взагалі не визнає наше право на існування, тому ми маємо розуміти, що нашою перемогою має бути повний розвал рф. І це наша відповідальність", - каже Олександрий Білецький.

Нагадаємо, Музей української марки ім. Якова Балабана - перший та єдиний музей історичної філателії в Україні. Тут представлена найбільша колекція українських марок у світі, деякі з них існують лише в єдиному екземплярі. Через пандемію Covid-19 та початок воєнної агресії музей був змушений призупинити діяльність та не приймав відвідувачів.

Відсьогодні музей відновив роботу і працюватиме щоп’ятниці та щосуботи, а також за попереднім замовленням. Саме у ці дні музей відвідує найбільше людей, зокрема тих, хто переїхав до Вінниці. Під час повітряної тривоги музейні працівники запропонують відвідувачам перейти до найближчого укриття в ресторані «Мон Блан».

Поділитися :