Новини

Органи з Вінниці до столиці доправляли гвинтокрилом: трансплантація врятувала 4 життя

29 вересня 2021, 11:24

Четверо пацієнтів, троє з яких - діти, отримали органи 38-ми річного вінничанина.

Операцію з трансплантації донорського серця з Вінниці успішно провели у столиці. Згоду на вилучення органа 38 – ми річного чоловіка надали його родичі. Операцію провели команди трьох центрів трансплантації разом з вінницькими лікарями у реанімаційному відділенні  обласної клінічної  психоневрологічної лікарні  ім. академіка О.Ющенка. Як повідомив завідувач реанімаційного відділення Вінницької психоневрологічної лікарні імені Ющенка Олег Бороденко окрім серця також було вилучено дві нирки та печінку.

Органи транспортували гелікоптером у супроводі поліції. Як зазначив лікар медицини невідкладних станів Ростислав Замрій це був перший виклик для транспортування донорського органа.

«Це спільний проєкт двох міністерств: Міністерства внутрішніх справ і Міністерства охорони здоров’я. Тобто вертоліт, пілот, техніки і все інше, що стосується гелікоптера - цим займається національна поліція. Медичні співробітники зі структури центру екстреної медичної допомоги Київської області», - пояснив пан Ростислав.

Відео з фб-сторінки Патрульної поліції Вінницької області

За словами пілота центру авіаційного забезпечення Антона Михайлюка який здійснював виліт, донорський орган був доставлений до місця призначення вчасно.

«Проаналізували метеоумови, перенесли виріб на одну годину пізніше, бо стояв туман. Погода стала покращуватися, дізнались прогноз по Вінниці і виконали зліт і полетіли до місця посадки», - поділився пан Антон.

Серце 38-річного вінничанина «пересадили» 12-річній дівчинці. Вона стала наймолодшою пацієнткою в Україні, якій трансплантували серце. За словами директора Інституту серця МОЗ України Бориса Тодурова завдяки злагодженій роботі усієї команди операцію було виконано вчасно.

Як повідомляє Український центр трансплант-координації, серце було трансплантовано дівчині, яка перебувала у критичному стані в реанімації в ДУ «Інститут серця МОЗ України», 2 нирки отримали маленькі пацієнти Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», а печінка трансплантується молодій 19-ти річній дівчині в клініці "Оберіг". Пари “донор-реципієнт” для проведення операцій визначила Єдина  інформаційна система трансплантації, до якої увійшла Вінниччина.

Підготовка до трансплантації у Вінниці тривала рік. Пілотний проєкт в область зайшов в середині 2020 року. 4 хірурги-трансплантологи  пройшли навчання не тільки в Україні, а й за кордоном. Було підготовлено 6 трансплант-координаторів. На базі обласної клінічної лікарні ім.М.І.Пирогова розгорнуто відділення для трансплантації нирки. Лікарня уклала угоду з МОЗ України - це дозволило запустити процес створення трансплантологічної служби в області, підкріпивши його і фінансовою підтримкою держави. Лікарі базисних закладів навчились констатувати смерть мозку. Саме завдяки всім цим заходам Вінниччина підійшла  максимально близько до можливості проведення трансплантації в області, а не відправляти наших пацієнтів за межі країни.

Поділитися :