Новини

"Первоцвіт-2021": у Вінниці виявлятимуть незаконний продаж ранніх червонокнижних рослин

23 лютого 2021, 12:30

Операція проходитиме з 1 по 22 березня.

Як повідомили на сайті Вінницької міської ради, муніципальна варта разом з працівниками державної екологічної інспекції у Вінницькій області, поліцією та громадськими екологічними організаціями виявлятимуть незаконний продаж ранніх червонокнижних рослин.

"Наступного тижня на території Вінницької міської територіальної громади відбуватиметься операція "Первоцвіт - 2021". Вона проходитиме з 1 по 22 березня. Створено робочу групу, яка патрулюватиме вулиці та ринки міста і виявлятиме порушників, які торгують ранніми червонокнижними квітами. Це - щорічна операція, і минулого року Муніципальною вартою було складено п’ять адміністративних протоколів. Хочу зазначити, що з кожним роком усе менше вінничан торгують червонокнижними первоцвітами", – зазначив начальник Муніципальної варти Віталій Чигур.  

Працівники Муніципальної варти разом з екологами звертаються до вінничан, аби вони не рвали квіти, оскільки ті занесені до Червоної книги. Також вони просять не купувати ці рослини, адже цим вони стимулюють їх знищення. Якщо ви стали свідком продажу червонокнижних рослин, прохання повідомите про це поліцію за тел. 102,  відділ оперативного реагування "Цілодобова варта" за номером 15-60 або ж  Ситуаційний центр: 067-4-102-101.

Що загрожує порушникам:

  • Ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією. 
  • За один екземпляр незаконної зірваної червонокнижної квітки  передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).
  • ст 152 КУпАП -  адміністративна відповідальність за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, а також правил благоустрою територій населених пунктів. Порушникам загрожує штраф від  1360 до 1700 гривень, - повідомляють у дописі.

Фото: www.vmr.gov.ua

Поділитися :