Новини

Понад десяток міжнародних організацій допомагають переселенцям, які зупинились у Вінниці

12 серпня 2022, 11:39

Вінницька громада прихистила майже 42 тисячі переселенців з території України, де тривають активні бойові дії. Місто з початку повномасштабної війни співпрацює з міжнародними організаціями, щоб забезпечити новоприбулих усім необхідним. 

На сайті міської ради зазначають, що в рамках цієї співпраці  у Вінниці облаштували місця для внутрішньо переміщених осіб у закладах освіти. Водночас іноземні партнери продовжують надавати гуманітарну допомогу для формування продуктових та гігієнічних наборів переселенцям. Зокрема допомагають і вінничанам, які постраждали внаслідок теракту 14 липня.

За словами міського голови Сергія Моргунова, з перших днів війни загалом 11 міжнародних організацій долучились до допомоги переселенцям, які зупинились у нашій громаді. Мер зауважив, що місто очікує ще людей з Донецької області, оскільки там оголошено евакуацію.

Велика робота була зроблена місцевими і регіональними органами влади, міжнародними організаціями, щоб забезпечити найнеобхіднішим людей, які постраждали від війни. Наприклад, продовольча місія ООН вперше в Україні саме на Вінниччині видавала грошову допомогу для всіх переселенців. Це достатньо серйозна підтримка. І багато інших організацій і фондів з різних куточків світу підставили своє плече допомоги у такий складний час. Крім того, на місці ми налагодили роботу через наш Міжрегіональний гуманітарний штаб: надали 32 тисячі продуктових наборів і різної допомоги в різних об’ємах, - наголосив Сергій Моргунов.

  • Також у Вінниці працює Всесвітня продовольча програма ООН в Україні. Для внутрішньо переміщених осіб передбачена фінансова допомога – 2220 грн у місяць на одну людину. Максимальний обсяг допомоги на одну сім'ю складає 6600 грн. Крім того, грошова допомога для переселенців передбачена і від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Мова йде виплату грошової допомоги в розмірі 2220 грн на одну людину українцям, які покинули свої домівки через війну. Допомога виплачувалась впродовж трьох місяців.
  • Фінансову програму для підтримки українських сімей із дітьми, які постраждали від війни, запустила і команда ЮНІСЕФ. Це 2 220 грн на кожного члена сім'ї, але не більше як на п'ятьох осіб. Крім того, Фонд передав набори для дітей та гігієнічні набори для сімей внутрішньо переміщених осіб.
  • Місцеве представництво Міжнародного комітету Червоного Христа надало харчові продукти, засоби гігієни, дитячі речі. Також наприкінці травня у Центри розміщення ВПО прибула побутова техніка: морозильні камери, пральні машини, електрочайники, преси для сушіння білизни, мікрохвильовки та посуд.
  • Французька міжнародна гуманітарна організація «ACTED» теж допомагає Вінниці. Лікарня швидкої медичної допомоги отримала благодійну допомогу у вигляді медикаментів, багатофункціональних ліжок, матраців та засобів реабілітації. Таким чином гуманітарна організація «ACTED» вирішила допомогти вінничанам, які постраждали внаслідок теракту 14 липня. Крім того, французькі партнери надають допомогу сім’ям, в яких хтось загинув або зазнав поранень внаслідок російських ракетних ударів 14 липня. Мова йде про разову грошову виплату у сумі 6660 грн. 
  • Нещодавно Американська організація GEM у співпраці з ГО «Якість життя» передала у Вінницю 11 тонн гуманітарного вантажу. У пакунках найнеобхідніше для переселенців - вологі серветки, санітайзери, футболки, набори постільної білизни, подушки, шкарпетки, побутова хімія та харчові продукти. Крім того, на наступний день після влучання російської ракети у середмістя Вінниці, представники американської міжнародної організації «Global Empowerment Mission» передали продукти та гігієнічні набори людям з постраждалих будинків. Опрацьовується питання й щодо виділення цією організацією ресурсів на 150 вікон, які встановлять у пошкоджені будинки.
  • Міжнародна організація з питань міграції в Україні допомагає Вінниччині реагувати на нагальні потреби внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, надає громадам і центрам розміщення ВПО непродовольчі товари, пральні машинки і сушарки, кухонні набори, засоби гігієни, здійснює ремонти колективних центрів та покращує санітарні умови. Крім того, організація долучилась і до допомоги вінничанам, які постраждали внаслідок теракту на площі Перемоги: для міста виділили брезент, фанеру та гвіздки, щоб закрити вибиті вікна та двері у постраждалих будівлях.
  • З початку війни місто заручилось підтримкою і Міжнародною некомерційною неурядовою християнською організацією MEDAIR, штаб-квартира якої розташована у Швейцарії. Вони передали кілька гуманітарних вантажів, у яких найнеобхідніше для переселенців: засоби гігієни, пральні порошки, мийні засоби, кухонні набори, комплекти постільної білизни, ковдри, розкладачки тощо. Також представництво реалізовує проєкти з ремонту гуртожитків, де розмістили ВПО.
  • Швейцарська агенція розвитку та співробітництва (ШАРС) за підтримки Посольства Швейцарії в Україні закупила для потреб громади понад 1000 тонн продуктів: цукру, борошна, кукурудзяної крупи, соняшникової олії тощо. А Благодійна організація «Благодійний фонд підтримки професійно-технічної освіти» передала морозильні скрині, холодильники, мікрохвильові печі, електричні плитки, чайники-термоси, праски та обігрівачі.
  • Незалежна міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» (Medecins Sans Frontieres-Holland) придбала пароконвектомат, пральні машини, подушки, гігієнічні набори у Центри розміщення ВПО. Також до допомоги внутрішньо переміщеним особам, які знайшли прихисток у Вінниці, долучились і Міжнародна гуманітарна організація «Людина в біді» (People in Need, PIN), Міжнародна організація inter-SOS та Міжнародний благодійний фонд «Руки друзів».
  • Європейська асоціація «Італія-Україна-Майдан» передала планшети дітям з сімей внутрішньо переміщених осіб, що нині проживають у Вінниці. Планшети знадобляться дітям для дистанційного навчання в умовах війни.
  • Німецьке товариство GIZ надало фінансову підтримку Вінниці на ремонт приміщення для внутрішніх переселенців. У одному з гуртожитків ремонтують 12 кімнат. Капітально відремонтують і дах гуртожитку, душові, гігієнічні кімнати, кухню.
  • Також Вінниця отримала подарунок до Дня медика з Бельгії - повністю укомплектований реанімобіль з сучасним обладнанням. «Швидка» найвищого класу С на базі Renault Traffic приїхала до Вінниці завдяки бельгійській ініціативі BEforUkraine та волонтерському центру «Милосердя та здоров’я».

Поділитися :