Новини

Порушення прав засуджених виявили у Стрижавській колонії на Вінниччині

12 січня 2021, 11:12

Засудженим не забезпечили право на пенсійне забезпечення та отримання мінімальної заробітної плати. 

Вінницька обласна прокуратура провела перевірку у Стрижавській виправній колонії (№ 81) щодо дотримання вимог кримінально-виконавчого законодавства та прав засуджених. Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

За результатами перевірки встановили, що всупереч вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України, законів України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" та "Про оплату праці" адміністрація установи не дотримується державних гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати засудженим.

"У свою чергу недостатній рівень оплати праці засуджених негативно впливає на стан зменшення заборгованості за виконавчими документами щодо погашення завданих внаслідок вчинення злочинів державі чи потерпілим збитків", - йдеться у повідомленні.

Також керівництво колонії, ігноруючи вимоги ч. 2 ст. 118 Кримінально-виконавчого кодексу України (засуджені до позбавлення волі, які мають заборгованість за виконавчими документами, зобов’язані працювати в місцях і на роботах, які визначаються адміністрацією колонії до погашення такої заборгованості), станом на грудень 2020 року не працевлаштувало 21 із 55 засуджених вказаної категорії. Крім того, посадові особи виправної установи не забезпечили право засуджених на пенсійне забезпечення, а також не вжили достатніх заходів до оформлення паспортів. Системними стали порушення щодо стану організації режиму та охорони, умов тримання і контролю за поведінкою засуджених, внаслідок чого вони мають можливість користуватися забороненими предметами та речами, а також вчиняють значну кількість правопорушень.

"Висновки службових розслідувань за фактами вилучення заборонених предметів носять формальний характер без встановлення шляхів їх надходження. Зазначене призводить до того, що засуджені й надалі демонструють неправомірну поведінку. Цього року ув'язнені вчинили понад 500 правопорушень, майже вдвічі більше зареєстровано кримінальних проваджень порівняно з 2019 роком", - повідомили в дописі.

Результатом перевірки стало рішення обласної прокуратури про притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Поділитися :