Новини

Посередництво і примирення в трудових відносинах у партнерстві з медіацією у Вінниці

10 квітня 2023, 14:25

Національна служба посередництва та примирення займається вирішенням трудових спорів. На Вінниччині до цих процесів долучаються і спеціалісти – медіатори: між організаціями укладено меморандум про співпрацю.

Про спільний досвід говорили з Іриною Доценко – медіаторкою, членкинею правління Національної Асоціації медіаторів України, Асоціації сімейних медіаторів України, засновницею центру Win-Win та Богданом Мусієнком – керівником відділення Національної служби посередництва та примирення у Вінницькій області.

«Основна задача медіаторів – це шляхом мирних перемовин і комунікацій, узгодженням дій між сторонами конфлікту упередити можливий його розвиток, вирішити усі суперечки на етапі домовленостей, аби не доводити справу судових засідань. В більшості своїй нам вдається це здійснити. Працюємо в сфері сімейних та корпоративних відносин. А віднині, завдяки підписаному «Меморандуму» із Національною службою Посередництва та Примирення ми активно можемо брати участь і у вирішенні трудових спорів, у відносинах, що, можливо, набуватимуть конфлікту у виробничих колективах» - сказала пані Ірина в етері проекту «Рефлекторія».

Відповідно до законодавства, обидві організації функціонують з метою здійснення посередництва і примирення під час вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), забезпечення соціального діалогу, вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних та трудових відносин в Україні, здійснення заходів із запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

«Якщо Служба посередництва та примирення діє винятково в жорстких рамках юриспруденції, тобто вирішення ситуацій в площині «конфлікту в царині права і законодавства», то медіація спрямовує свої зусилля більше на вирішення «конфліктів інтересів», тобто в більш соціальній, психологічній площині, але з допуском до правових висновків. Спільні дії і досвід медіаторів та правників можуть тільки підвищити якість цієї роботи, і упередити розвиток багатьох конфліктів у трудових відносинах» - зазначив Богдан Мусієнко.

Поділитися :