Новини

Пошукові роботи у Вінниці на Європейській площі

28 березня 2023, 14:55

Цьогоріч у Вінниці планується остаточно розв'язувати питання деколонізації Європейської площі, гідно вшанувати пам‘ять полеглих в Другій світовій війні, які там поховані, та перепоховати останки військових окупаційної армії початку XX століття. Для цього розпочато пошукові дослідження на території Європейської площі, де, за архівними даними, наявні місця поховань 1920-1975 рр.

Наразі вже тривають роботи на ділянці біля колишнього меморіального комплексу, де дослідно-ексгумаційні роботи проводить Меморіально-пошуковий центр "Доля" (м.Львів). Місто над Бугом відвідав керівник цього підприємства, історик, депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета, який, разом із директором «Музею Вінниці», істориком Олександром Федоришеним прокоментували початок пошукових робіт.

«Сотню років існує ця меморіальна локація у центрі Вінниці. Вона бере свій початок у 1920 році. Мала вагоме «ідеологічне навантаження», адже цей меморіал створювався як маркер більшовицького режиму та місце «поклоніння» комуністичним ідеям. Разом із тим, тут поховано багато вояків, які за часи Другої світової війни боронили Україну від нацизму…Хоча на той час наша країна перебувала у складі тоталітарного СРСР, все одно – ці люди заслуговують на те, щоб їх було перепоховано із шаною та повагою до минулого, до нашої історичної спадщини» - сказав Олександр Федоришен.

Меморіально-пошуковий центр «Доля» вже втретє проводить науково-дослідні та ексгумаційні роботи на теренах Вінницької області та самого міста. Свого часу зі їх участі відбулось перепоховання вояків на Стрілецькій, а також проводились ексгумаційно-наукові роботи у селі Кукавка Могилів-Подільського району, де згодом було організовано меморіал та відкрито пам’ятник воїнам УПА, останки яких знайшли на території села.

«Якщо у Вінниці на «Меморіалі слави» будуть виявлені захоронення – їх буде перенесено до вже наявної зони пам’яті, де уже монтують плити з іменами 6 500 вінничан, що загинули у Світовій війні. Саме з цією метою наші пошуковці проводять дослідження. По завершенні робіт розпочнеться підготовка до проведення відкритого архітектурного конкурсу: наскільки «нова локація» готова до реконструкції та бути новим «прихистком» для них, та, відповідно, новим місцем вшанування пам’яті героїв Світової війни. І що варто зробити на «Європейцській площі? Як один із варіантів: повернути їй такий «історичний» статус, який вона мала саме до 1920 року – паркова зона із локаціями для прогулянок та проведення загальноміських заходів. Адже не «по християнські» якось, коли в самому центрі Вінниці, на ділянці для розваг та святкових акцій розташоване… кладовище. Це надзвичайно правильне і морально вмотивоване рішення Вінницької міської ради: роз’єднати, нарешті, ці дві локації: поховання здійснити у відведеному для цього місці, на вул. Київська, де вже є меморіальний комплекс і цвинтар, а Європейську площу - реконструювати і перетворити її на загальноміський осередок культурного відпочинку городян та гостей міста» - сказав Святослав Шеремета.

Зрозуміло, що саме із початком повномасштабного вторгнення з’явилося політичне рішення такого достеменного дослідження та реконструкції. В усій Україні триває процес декомунізації, усунення елементів радянської та комуністичної символіки. Ми маємо намір розмежувати пам’ять про ІІ Світову війну, що буде збережена на Меморіалі по вул. Київській, та штучно привнесений радянсько-комуністичний контекст ”еліт” 20-х, 30-х років, з яких почала формуватись ця поховальна зона, що до цього була міським садом у центрі міста.

Поділитися :