Новини

Результати моніторингу медзакладів Вінниччини за Програмою медичних гарантій НСЗУ

22 липня 2024, 10:50

Наразі НСЗУ здійснює моніторинг автоматично. Він передбачає постійний дистанційний аналіз роботи медичних закладів, та фактично, що відбувається у вигляді планових та позапланових перевірок.

Як інформують на сайті міської ради, захід відбувся у межах Проєкту USAID підтримки реформи охорони здоров'я. На відміну від минулого року, до обговорення, окрім представників влади, голів територіальних громад, запросили очільників медичних закладів Вінницької області. Результати моніторингу їхньої роботи за Програмою медичних гарантій (ПМГ) на зустрічі презентувала голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак, а також наголосила на важливості дотримання надавачами послуг умов договору з НСЗУ.

Подія відбулась також за участі директорки Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Алли Горбатюк та старшого юридичного радника Проєкту USAID підтримки реформи охорони здоров'я Максима Бурлаки.

На початку зібрання представники обласної та міської влади наголосили, що такі зустрічі надзвичайно потрібні та корисні, позаяк дають можливість аналізувати та рухатись вперед, будувати тактичні цілі.

«Для створення ефективної системи охорони здоров’я надзвичайно важливими є співпраця та відверта комунікація між представниками органів центральної влади, місцевої влади та керівниками закладів охорони здоров’я. Утаких заходах ми знаходимо ті конструктивні рішення, які потрібні нашим жителям, одержувачам медичних послуг. Я дякую НСЗУ та USAID за проведену моніторингову роботу. А також колективам закладів охорони здоров’я, які працюють в непростий час, але роблять все, щоб допомога була якісною, оперативною та на високому рівні. Під час таких моніторингових візитів основне – знаходити спільні рішення для того, щоб усувати недоліки та рухатись вперед», – підкреслила Галина Якубович.

Голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак, відзначила, що така співпраця з Вінницьким регіоном вже має гарні результати.

«Минулий рік ми розпочали саме із Вінниччини і, безумовно, дуже добре попрацювали всі разом. Наша взаємодія має певні результати, які можна побачити і в тому, що на 6 % більше аптек приєдналися до Програми доступні ліки, і в тому, що на 16 тисяч збільшилась кількість унікальних пацієнтів за Програмою доступні ліки. Я вам безмежно вдячна за те, що ми почули одне одного. Сьогодні у нас є черговий шанс це зробити. Ви можете поставити свої питання, які вас турбують. Ця розмова буде дуже серйозною, адже за її результатами мають бути прийняті певні рішення задля того, щоб працювати на користь людей», – зазначила вона.

Щодо моніторингу, то наразі НСЗУ здійснює його автоматично, що передбачає постійний дистанційний аналіз роботи медичних закладів, та фактично, що відбувається у вигляді планових та позапланових перевірок.

Зокрема, як розповіла Наталія Гусак, автоматичний моніторинг показав достатньо високий рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів в медзакладах Вінниччини. Це означає, що пацієнти з ішемічним інсультом отримують лікування, яке дозволяє відновити кровообіг та запобігти ураження головного мозку. Серед 6-ти лікарень найкращий результат за цим напрямом мають 3 заклади, які знаходяться у Вінниці, а саме: ВМКЛ№1, ВМКЛ швидкої медичної допомоги, обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка.

Водночас, очільниця НСЗУ наголосила на важливості дотримання медзакладами умов договору зі службою за ПМГ.

«НСЗУ закуповує певний перелік медичних послуг у надавачів для громадян. І для нас принципово, щоб ці послуги надавалися в повному обсязі та відповідно до умов договору. Вимоги НСЗУ – не примха, а гарантія того, що медичний заклад дійсно спроможний забезпечити необхідне лікування», – каже голова НСЗУ.

Одним із важливих органів, який виконуватиме у тому числі й контролюючі функції, мають стати Наглядові ради при медзакладах. По закінченню воєнного стану вони будуть обов’язковими. Покрокову інструкцію з їх створення учасникам зустрічі надав Максим Бурлака, старший юридичний радник Проєкту USAID підтримки реформи охорони здоров'я. За його словами, це доволі тривалий процес, тож розпочинати його потрібно вже сьогодні.

Поділитися :