Новини

Сергій Моргунов: У випадку блекауту зможемо забезпечити Вінницю теплом та гарячою водою

5 квітня 2024, 09:59

Це стане можливим завдяки когенераційним установкам від міжнародних партнерів. Це обладнання працює на газу, самостійно генерує додаткові тепло- та електроенергію. Усього по місту до літа встановлять п’ять таких установок.

Як інформують на сайті Вінницької міської ради, когенераційні установки, які зараз встановлює Вінницяміськтеплоенерго, отримали від Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

"Ми ж, як місто, зобов’язалися профінансувати встановлення когенераційних установок. Це хороший приклад взаємодії із нашими міжнародними партнерами. Дякую їм за розуміння ситуації в Україні та систематичну цільову підтримку", - зазначив міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

Як розповідає генеральний директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик, когенераційні установки будуть виробляти електроенергію, необхідну для роботи котелень.

“Фактично, наші об'єкти, навіть в умовах блекауту та відсутності централізованого електропостачання, зможуть працювати і забезпечувати містян послугами теплопостачання і гарячого водопостачання”, - зазначає він.

Чотири з отриманих установок надійшло в межах міжнародної технічної допомоги від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) через USAID Проєкт енергетичної безпеки. Ще одна - як допомога від Міжнародної організації з міграції в Україні - МОМ ООН.

На сьогодні завершується монтаж першої когенераційної установки, потужністю 1,5 МВт. Її запуск в роботу очікується найближчим часом.

Ще на одному об'єкті роботи розпочалися. По решті - тривають підготовчі процедури. Паралельно з встановленням самих установок, проводиться монтаж технологічних ліній. Вони поєднають між собою майданчики, на яких буде розміщене генераційне обладнання.

“Реалізація проєкту не лише дозволить працювати нашим об'єктам в умовах відсутності електроенергії у енергосистемі, а й враховуючи досить великі обсяги споживання електроенергії нашим підприємством, дасть значний економічний ефект, навіть вже за результатами роботи в міжопалювальний сезон. Крім власне, самої генерації електроенергії, когенераційні установки також виробляють теплову енергію, яка в міжопалювальний період буде спрямована на виробництво і забезпечення містян послугою з гарячого водопостачання. Таким чином, це дозволить скоротити нам і обсяги споживання природного газу, який використовуємо для виробництва гарячої води”, - каже очільник підприємства.

За словами Максима Білика, завдяки реалізації цього проєкту та поєднання між собою окремих об'єктів теплогенерації, понад 60% його споживачів зможуть отримувати безперебійні послуги в умовах критичної ситуації в енергосистемі.

Фото: Вінницька міська рада

Проєкт також реалізовують за підтримки USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ), які надали відповідну кабельну продукцію та устаткування, та міської ради, яка фінансує проєктні та будівельні роботи.

Поділитися :