Новини

Система оповіщення й підготовка укриттів: у Вінниці облаштовують приміщення на випадок надзвичайних ситуацій

14 лютого 2022, 11:01

Це підвальні, цокольні та інші заглиблені приміщення. Якщо ж таких немає, для укриття населення слугуватимуть перші поверхи будівель.

Визначені рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій місця потрібно привести у належний санітарний та протипожежний стан. Керівники підприємств, управителі компаній, голови правлінь ОСББ, наразі визначають потенційні сховища: підвальні, цокольні та інші заглиблені приміщення. Якщо ж таких немає, для укриття населення слугуватимуть перші поверхи будівель. Такі місця потрібно позначити табличками (за зразком) та покажчиками руху до них. Про це Місту над Бугом розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій мобілізаційної оборонної роботи Вінницької міської ради Олег Парфілов.

"Дуже болюче питання – це власність. Усі мешканці є співвласниками багатоквартирного житлового будинку. Але в цих приміщеннях можуть бути й інші власники: в підвальних, цокольних приміщеннях, на перших поверхах можуть бути різні заклади (кафе, спортивні зали тощо). І виникає питання, яким чином у такому будинку будуть укриватися мешканці. Адже це не їх співвласність, як, наприклад, сходові майданчики. Тому збираються мешканці, запрошують власників цих приміщень і вирішують питання, яким чином, у якій послідовності вони можуть укритися у разі виникнення надзвичайних ситуацій", – пояснив Олег Парфілов.

Зразок таблички: www.vmr.gov.ua

За словами пана Олега, підготувати спеціальні місця для укриття населення – це розпорядження державного рівня. Однак у ньому не передбачено варіантів для мешканців приватних будинків. Тому міська комісія пропонує використовувати підвальні, цокольні та інші приміщення свого будинку. Водночас старостам старостинських округів, головам квартальних комітетів потрібно визначити кількість мешканців, які проживають у кожному будинку.  Позначати табличками такі місця у приватному секторі не треба. Є й рекомендації з облаштування укриттів. Окрім речей, які люди можуть взяти із собою (питна вода, ліхтарі, аптечка), у приміщенні потрібно облаштувати місця для сидіння й спосіб транспортування маломобільних груп населення. 

"Перше – це розташування близько від місць перебування – місце проживання, місце роботи. По-друге, це забезпечення електроживленням, штучним освітленням. Якщо є в цьому приміщенні водопровід, каналізація, вони повинні бути справні. Якщо немає каналізації, то повинні бути окремі огороджені місця для встановлення виносних ємностей для нечистот. Такі приміщення повинні передбачати можливість закладення наявних пройомів (це перш за все вікна), а також не повинно бути легкозаймистих, хімічних, інших небезпечних речовин. Повинні бути або примусова, або природна вентиляція. Конче необхідно приділити увагу маломобільним групам населення. Треба визначити осіб, які допоможуть цим людям зайняти своє місце в сховищах", – розповідає пан Парфілов.

Щодо системи оповіщення містян про надзвичайну ситуацію, то Олег Парфілов зазначив, що у Вінниці вона була повністю оновлена і звук сирени звучатиме на всій території громади, включно і з новоприєднаними.

"У 2019 році ми закінчили будівництво нової системи оповіщення. Вона побудована на базі обладнання польської фірми "Digitex". Це система європейського зразка, вона повністю автономна, може працювати без підключення до електромережі. Ця система дозволяє проводити оповіщення як за допомогою звуку електросирени, так і передачею мовних повідомлень. Якщо мешканці почули звук електросирени, це означає, що далі буде мовне повідомлення. Воно може передаватися як з вуличної мережі, так і за допомогою FM-радіомовлення, а також перехопленням сигналу телеканалом ВІТА", – додав начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій мобілізаційної оборонної роботи.

Водночас Олег Парфілов зазначив, що мешканці приєднаних територій не почують мовного повідомлення через вуличну мережу, а тільки звук сирени. Тому їм варто одразу вмикати 101,8 FM Радіо Місто над Бугом чи телеканал ВІТА, оскільки ці засоби інформації синхронізовані із міською системою сповіщення.

Поділитися :