Новини

Ситуація із захворюваністю на гепатит А у Вінницькій громаді – загрозлива

23 жовтня 2023, 12:55

Станом на суботу, 21 жовтня, на території громади зареєстровано 40 лабораторно підтверджених випадків захворювання на вірусний гепатит А. До цього останній випадок хвороби у Вінницькій МТГ зафіксували в травні 2020 року.

Днями у Вінниці пройшло засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Згідно з інформацією, наданою головним державним санітарним лікарем Вінницької області Валентиною Зайцевою та директором департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександром Шишем, упродовж 16-21 жовтня на території громади відбулось різке зростання захворюваності на гепатит А.

Серед 40-а захворілих – 31 дорослий та 9 дітей. Усі вони були госпіталізовані. Епідеміологічного зв’язку між цими випадками поки що не встановили.

Враховуючи ситуацію, комісія вирішила "вважати ситуацію із захворюваності на гепатит А загрозливою".

"У разі подальшого ускладнення епідемічної ситуації із захворюваності на гепатит А ввести додаткові обмежувальні заходи відповідно до Закону У країни «Про систему громадського здоров’я» від 01.10.2023 Постанови Головного державного санітарного лікаря 06.11.2006 року", – ідеться в протоколі.

Також, під час засідання вирішили, зокрема, що: 

  • Сімейні лікарі повинні провести епідрозслідування випадків вірусного гепатиту А в домашніх вогнищах, а також спостерігати за контактними особами, аби оперативно виявити нові випадки захворювання. 
  • Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради при виявлені невідповідності проб питної води з громадських криниць має забезпечити їх очищення та дезінфекцію.
  • Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області має провести позачергові перевірки: виробників та мереж автоматів питної води у громаді, КП «Вінницяоблводоканал», підприємств харчової промисловості, громадського харчування та продовольчої торгівлі, серед працівників яких зареєстровані випадки захворювання на вірусний гепатит А.
  • КП «Вінницяоблводоканал» повинне забезпечити своєчасну ліквідацію поривів на водогонах з обов'язковим послідуючим дослідженням.

Додамо, вірусний гепатит А – захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. 

Хвороба передається фекально-оральним шляхом, характеризується розвитком запальних змін у печінці і проявляється симптомами інтоксикації, гепатомегалією, клініко-лабораторними ознаками порушення функції печінки та жовтяницею.

Передача вірусу відбувається внаслідок вживання заражених продуктів харчування та води або під час безпосереднього контакту з інфікованою особою. Щоб не заразитися, необхідно мити руки перед їжею, фрукти та овочі водою, у чистоті якої немає сумнівів. Не вживати недостатньо оброблене м'ясо, рибу, особливо морепродукти.

Поділитися :