Новини

Три коми та майже шість місяців на лікарняному ліжку: на Вінниччині вперше провели успішну трансплантацію печінки від донора

21 серпня 2023, 15:43

Персадку органа провели лікарі обласної клінічної лікарні ім. Пирогова. Перед тим як відправити пацієнтку додому, їй зробили перев’язку та дали рекомендації щодо реабілітації.

Як повідомляють на фейсбук-сторінці Вінницького обласного департаменту охорони здоров'я, вперше про аутоімунне захворювання печінки лікарі пані Зінаїда дізналась від лікарів у 2014 році. Останні шість місяців вона провела у лікарні, проте не переставала сподіватись на найкращий результат. 

Коли жінці повідомили про можливість операції, вона перебувала в одному з медзакладів Вінниччини. Звідти пацієнтку й привезли до обласної клінічної лікарні ім. Пирогова.

"Моя печінка відмовлялася працювати. Мені запропонували пересадку органу. Я не знала скільки потрібно буде чекати, але погодилася. Сталося все швидко. На початку червня підписала всі документи, а в кінці липня мені подзвонили й сказали, що буде операція. Увечері мене привезли, а до ранку прооперували. Я навіть не встигла злякатися. Налаштована на повне одужання. Готова виконувати все, що мені кажуть лікарі. Вже ходжу по палаті. Вдома мені допомагатимуть чоловік, донька й сестра. Я дякую родичам донора і лікарям, що врятували мені життя. Трансплантація – це диво, і її потрібно розвивати", - розповіла Зінаїда Миколаївна.

Для того, щоб сьогодні пацієнтка повернулася додому до своїх рідних працювала велика команда фахівців. За словами судинного хірурга, заступника директора з організації хірургічної допомоги Ярослава Хребтія, трансплантація печінки – одна із найскладніших операцій.

"Було проведено велику роботу з судинами. Печінка почала давати жовч, фактично на операційному столі. Ще одна кома для пацієнтки була б останньою. Три тижні пані Зінаїда провела у реанімаційному відділенні, важливо щоб жодна інфекція не потрапила в її організм. Потрібно постійно контролювати усі показники, через кілька тижнів будемо корегувати лікування", - коментує Ярослав Хребтій.

У повідомленні наголошують, що наразі обласна клінічна лікарня ім. Пирогова є одним із ТОП-5 Центрів трансплантології, де виконуються трансплантації нирок, печінки й серця. Лікарі, запевняють, що на досягнутому не зупиняються і продовжують працювати.  

Поділитися :