Новини

У Вінниці до початку навчального року пройти медогляд повинні всі школярі

9 серпня 2021, 17:00

Огляд яких спеціалістів знадобиться для отримання довідки пояснили у департаменті охорони здоров’я Вінницької міськради 

Без довідки форми № 086-1/о дитину не зарахують до першого класу. Людмила Саєнко головна  спеціалістка відділу лікувально-профілактичної допомоги розповіла «Місту над Бугом» про необхідний огляд. За її словами, дітей 6 та 11 років, окрім загального огляду у сімейного лікаря, мають  оглянути вузькі спеціалісти: хірург, офтальмолог, стоматолог  та ортопед. Дітей віком 14 років необхідно також обстежити в ендокринолога, а дівчаткам 14 років потрібно пройти огляд гінеколога. Решті дітей достатньо обстежитись у сімейного лікаря для отримання довідки, За показами сімейний лікар може направити дитину і до вузьких спеціалістів, чиї висновки також потрібні для огляду - пояснила Людмила Саєнко.

"Щороку дітям мають проводити загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, а якщо сімейний лікар виявляє якусь патологію, то він має направити до вузького спеціаліста», - прокоментувала пані Людмила.

Решті дітей достатньо обстежитись у сімейного лікаря для отримання довідки, в якій міститься висновок про стан здоров’я дитини, діагноз, група на фізкультурі та рекомендації відповідно до клінічного протоколу медичного догляду за дітьми віком від 3 до 17 років. Додамо, що медичний огляд учнів безкоштовний. Якщо дитина отримала усі щеплення згідно з календарем вакцинації, карту щеплень до школи нести не обов’язково. 

 

Національна служба здоров'я України на своїй Фб-сторінці надає список лікарів детальніше.

Перед вступом у перший клас потрібно відвідати таких лікарів та пройти такі аналізи:

  • дитячий хірург;
  • дитячий ортопед-травматолог;
  • дитячий офтальмолог;
  • стоматолог;
  • інші спеціалісти за показаннями;
  • аналіз крові на гемоглобін;
  • інші аналізи за показаннями.

Діти, які вже навчаються в школі, мають проходити медичний огляд один раз на рік, але не обов’язково робити це перед самим навчальним роком.

Із 7 до 17 років вузьких спеціалістів та аналізи потрібно проходити лише за необхідністю. Потрібні консультації та аналізи для кожного віку підкаже педіатр чи сімейний лікар, який направляє на огляд.

Медичні огляди учнів входять до Програми медичних гарантій і є безоплатними. Для консультації вузьких спеціалістів педіатр чи сімейний лікар створить електронне направлення. З ним потрібно звернутись до будь-якого медичного закладу, який має договір з НСЗУ на надання амбулаторної допомоги.

Направлення не потрібне для гінеколога дитячого та підліткового віку, підліткового психіатра, нарколога, дитячого стоматолога та лікаря, в якого під наглядом перебуває дитина з хронічними захворюваннями.

Схему періодичності обов'язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів також можна знайти у наказі Міністерства охорони здоров’я України від 16 серпня 2010 року № 682.

Поділитися :