Новини

У Вінниці досліджують перспективи формування галузевих кластерів у економіці

25 жовтня 2023, 16:29

В межах дослідження відбулася низка фокус-груп та індивідуальні зустрічі з місцевим та релокованим бізнесом. 

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, участь у проєкті дослідження взяли представники департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради спільно з експертами громадської організації "Центр громадської експертизи". 

Вінницькі підприємці, не зважаючи на повномасштабну війну, продовжують знаходити нові шляхи для того, щоб працювати. 

"Вінницька міська рада вбачає перспективу у місцевому та релокованому бізнесі і сприяє підвищенню ролі місцевих суб’єктів господарювання як в зміцненні економіки громади, так і всієї України. Зокрема, стимулює бізнес до виходу на міжнародний ринок. Зараз наші фахівці в процесі  розробки нової «Програми розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької міської територіальної громади на 2024-2026 роки» і ми вважаємо, одним з механізмів пришвидшення виходу економіки на новий рівень стане формування галузевих кластерів", - розповів директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов.

Експерти обговорили можливу співпрацю в цьому напрямку з представниками медицини, агропереробки, альтернативної енергетики інжинірингу, логістики, будматеріалів, легкої та хімічної промисловості, деревообробки та виробництва меблів, а також фармацевтики. Зокрема, минулого тижня у Вінниці відбулася зустріч з ІТ-сектором, представники якого роблять свій внесок у динамічний розвиток цієї галузі. 

"Говорили з айтівцями про можливості співпраці та залучення до вдосконалення громади у цій галузі. Адже наша мета об’єднати зусилля з підприємцями для того, щоб розвивати і витягувати локомотив економіки на вищий щабель. Напрямок інформаційних технологій динамічно розвивається і Вінниця увійшла в п’ятірку лідерів по Україні за кількістю та якістю роботи у цій сфері. За останні три роки айтівці охопили найбільший сектор економіки міста за оборотом та кількістю зайнятих людей. А підсилили наш потенціал в цьому напрямку релоковані підприємці з інших регіонів, які виявили бажання залишитися у нашій громаді", – зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний.

У роботі фокус-груп також взяли участь заклади вищої освіти та заклади професійної (професійно-технічної) освіти. За словами Максима Мартьянова, всі учасники зустрічей були зацікавлені в обміні ідеями, досвідом та ресурсами. 

 
Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :