Новини

У Вінниці на вулиці Київській встановили мобільну станцію моніторингу повітря

12 квітня 2023, 14:07

Упродовж місяця станція працюватиме у тестовому режимі, після чого станцію перемістять в інше місце, де є потреба у зборі даних про забрудненість атмосферного повітря.

Про це Місту над Бугом повідомив директор департаменту економіки та інвестицій міської ради Максим Мартьянов. Пересувну станцію контролю якості повітря облаштували у співпраці з німецькою компанією «Bosch». Це буде п’ята індикативна станція у Вінниці.

Одну з таких кілька років тому облаштував вінницький національний технічний університет. Мобільна компактна станція збиратиме дані за кількома показниками, зокрема про вміст вуглекислого газу, озону та пилу у повітрі. Як зазначив Максим Мартьянов, у разі необхідності, якщо концентрації по певних індикаторах перевищуватимуть допустимі норми, можна буде швидко реагувати на це та вживати певних дій для ліквідації забруднення повітря.

«Ще у 2020 році міська рада прийняла програму моніторингу стану атмосферного повітря в агломерації міста Вінниці, згідно з якою має бути розширена мережа таких станцій спостереження. Дві такі станції моніторингу якості повітря вже працюють на Немирівському шосе та на вулиці Київській. Це так звані еталонні станції, які збирають дані за більшою кількістю показників по забрудненості повітря, ніж індикативні. Але на даний час велика частина нашого міста ще не охоплена таким моніторингом, тому виникла потреба у пересувних та компактних станціях контролю якості повітря, які можна було б рухати містом. І от сьогодні, разом з компанією «БОШ», з якою Вінниця ще у 2021 році підписала угоду про співробітництво, ми встановили таку індикативну станцію на вулиці Київській. Місяць ми її тестуватимемо, а потім перемістимо на інші вулиці міста, для забору даних про забрудненість повітря», - каже пан Максим. 

Поділитися :