Новини

У Вінниці переселенці з інвалідністю можуть безкоштовно користуватися Службою перевезення для людей на візках

20 жовтня 2022, 15:44

Зараз послуги Служби забезпечують три автівки. Працюють на маршрутах безперебійно. 

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, особи з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які переїхали до Вінниці, можуть користуватися послугами Служби перевезення для людей на візках на безкоштовній основі. Замовлення приймають з 9:00 до18:00 за номером телефону: 067-430-00-62. 

"Серед внутрішньо переміщених осіб, які приїздять до Вінниці, також є люди з інвалідністю. Деякі, тікаючи від війни, дістаються до нашого міста без засобів для пересування", - розповіла директорка Вінницького центрі реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк Олена Чорнобривенко.

Службою перевезення для людей на візках опікується громадська організація «Гармонія». Там також допоможуть підібрати коляску, ходунки чи тростину.

"Щодня ми отримуємо від 50 і більше дзвінків. Найбільше викликів надходить від маломобільних людей, яким треба дістатися до лікарні, центрів надання адмінпослуг чи реабілітаційних закладів", – розповідає диспетчер Служби перевезення людей на візках Сергій Максимов.

Служби перевезення обслуговує тільки людей з інвалідністю I і II груп, які мають захворювання опорно-рухового апарату, тобто пересуваються на візку і мешкають у межах Вінницької територіальної громади. Створена вона була ще у 2006 році, коли ГО «Гармонія» спільно з Вінницькою міською радою виграли обласний конкурс «Розвиток територіальних громад». Тоді в Україні з’явилася перша автівка, обладнана підйомником, згадує співзасновниця ГО «Гармонія», директорка Вінницького центру реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк Олена Чорнобривенко.

"Це був пілотний проєкт, яким просто горіла Раїса Панасюк, без її наполегливості і підтримки тодішнього міського голови Володимира Гройсмана, ми не зуміли б його реалізувати, бо ніхто нічого подібного в Україні на той час не робив. Спочатку перевозили людей на візках першочергово до навчальних закладів, вокзалів. Кількість заявок зростала, тому виникла потреба в розширенні Служби. Виграли кошти на машину у всеукраїнському конкурсі фонду з підтримки розвитку місцевого самоврядування. І звичайно були подарунки від меценатів, які дозволили збільшити кількість спеціалізованих машин, обладнаних підйомниками", – розповідає Олена Чорнобривенко.

Зараз послуги Служби забезпечують три автівки. Працюють на маршрутах безперебійно. Служба фінансується повністю коштом міського бюджету, також із допомогою меценатів та партнерів. Серед них - громадська спілка "Ліга сильних".

Поділитися :