Новини

У Вінниці підбили підсумки благодійного проєкту "Оживаючі екологічні казки"

31 жовтня 2023, 13:20

Його проведення ініціювала ГО «Центр візуальних проектів» за грантової підтримки Українського культурного фонду.

Метою проєкту, який тривав 4 місяці, було створити мобільний застосунок доповненої реальності для книг на екологічну тематику та залучити до створення додатку підлітків із числа переселенців. Також було проведено різні заходи для дітей  ВПО та дітей українських Захисників й Захисниць.

За словами керівниці творчої частини проєкту «Оживаючі екологічні казки» Дар’ї Паламарчук, було задіяно понад 200 дітей ВПО віком від 3 до 10 років. Вони взяли участь у заняттях  із казкотерапії, арт-терапії та в автограф-сесіях. Окрім цього, в рамках проєкту 20 підлітків ВПО навчалися 3д-візуалізації і 3д-анімації та долучилися до створення мобільного застосунку. 

"Протягом чотирьох місяців громадська організація «Центр візуальних проектів» за грантової підтримки Українського культурного фонду втілювала благодійний проєкт «Оживаючі екологічні казки». 28 жовтня у мистецькому екопросторі в центрі міста відбувся презентаційний захід результатів проєкту. Дуже багато завітало до нас гостей. Ми нагородили наших учасників дипломами і подарунками. Під час проєкту ми залучили 20 підлітків ВПО у Вінниці і дітей-біженців за межами України до навчання 3д-візуалізації і 3д-анімації. І, власне, вони взяли участь у створенні мобільного застосунку. Також ми долучили 30 дітей захисників і полеглих героїв віком від 3 і до 14 років, а також їхніх мам до занять з арттерапії - створення ресурсних картин. І понад 200 дітей ВПО віком від 3 до 10 років до занять із казкотерапії і арттерапії", - розповіла Дар'я Паламарчук.

Учасники та учасниці проєкту взяли участь у розробці застосунку доповненої реальності до трьох книг для дітей: «Про пташечок», «Про кудлатих та вусатих», «Про диких та не дуже». Завдяки комп'ютерним технологіям казкові персонажі оживають в 3д-форматі. Також, за участю юних «айтішників» було змонтовано короткі анімаційні ролики для YouTube та соціальних мереж. Проєкт триватиме й надалі. 

"І протягом терміну реалізації нашого проекту ми безкоштовно поширили близько 800 примірників книги з доповненою реальністю. Власне, будемо продовжувати робити це надалі, і по завершенню дії грантової програми. І будемо залучати й інші ресурси, всіляко підтримувати, розвивати українську мову, сприяти розвитку дітей і, звичайно, лікуванню українських душ через слово і арттерапію", - додала пані Дар'я.

Проєкт "Оживаючі екологічні казки" підтримує та розвиває українську мову, сприяє збагаченню у дітей словникового запасу, заохочує молоде покоління до читання. Також, цей проєкт сприяє розвитку сучасних цифрових технологій, зокрема 3д-графіки, 3д-анімації та доповненої реальності та є кроссекторальним.

Фото: фб-сторінка Дар'ї Паламарчук

Поділитися :