Новини

У Вінниці погасили поштову марку "За вашу і нашу свободу!", присвячену литовському місту Паневежис

16 лютого 2023, 15:05

Спецпогашення відбулось на День Незалежності Литви.

Як повідомив у своєму ТГ-каналі міський голова Сергій Моргунов, поштова марка присвячена литовському місту Паневежис, угоду про партнерство з яким Вінниця підписала 16 лютого 2015 року. На марці зображено голуба миру, якого бережливо тримають руки, забарвлені у кольори державних стягів України та Литви.

«Незважаючи на те, що угода про співпрацю між Вінницею та Паневежисом підписана лише вісім років тому, наша спільна історія досить давня. Свого часу Литовсько-Руська держава відігравала досить серйозну роль на європейському континенті. На початку повномасштабної війни ми відчули підтримку від багатьох міст-побратимів. В перші години 24 лютого мені подзвонив з пропозицією допомоги мер польського міста Кельце Богдан Вента, а вже через півтори години – свою допомогу запропонував мер Паневежиса Ритіс Миколас Рачкаускас. І вже через тиждень ми отримали першу допомогу від цього міста», – зазначив Сергій Моргунов.


Оперативні новини – у ТГ-каналі МНБ: mnb_vinn


Тоді Вінниця отримала від Паневежиса допомогу у розмірі 50 тис євро. Крім того, це місто припинило партнерські зв’язки з російськими Митищами і Калінінградом та білоруським Вітебськом.

Згодом до Вінниці надійшло понад 30 тонн гуманітарної допомоги від литовських партнерів – продукти харчування, засоби гігієни, медичні витратні матеріали, термоодяг.

Марка «За вашу і нашу свободу!» стала другою в серії «Побратими». Цю серію започаткували в листопаді минулого року на знак подяки містам-побратимам Вінниці, які з перших днів війни об’єдналися в протистоянні спільному ворогові. Першу марку серії «Побратими» випустили з нагоди Незалежності Польщі та присвятили багаторічній дружбі Вінниці з польським Кельце.

Сьогоднішня церемонія спецпогашення марки відбулася у Музеї української марки імені Я. Балабана. Марку презентували Вінницька міська рада, Вінницька дирекція АТ «Укрпошта», Офіс туризму Вінниці та Інститут розвитку міст.

Після церемонії спецпогашення примірник маркованого конверта відправили у муніципалітет міста Паневежис разом з листівкою, на якій відтворено малюнок 9-річного Дмитра Федорчука, переселенця з Лисичанська. На ньому хлопчик зобразив голуба миру, який несе у дзьобі оливкову гілочку як символ свободи й відновлення миру в Україні. Ця робота зберігається у Музеї Вінниці разом з іншими малюнками патріотичного альбому, створеного дітьми з Паневежиса та Вінниці у квітні 2022 року.

Презентаційний марочний блок «За нашу і вашу свободу!» можна побачити в Музеї української марки ім. Якова Балабана, а придбати марки можна на платформі “BYVI” у Instagram та на сторінках Офісу туризму у Фейсбук.

«Загалом випушено 50 поштових блоків та 300 марок, також випущені ексклюзивні конверти та тематичні листівки, – каже директорка «Офісу туризму Вінниці» Тетяна Маєвська. - Замовити їх можна на платформі ексклюзивних вінницьких подарунків «BYVI» у Instagram та на сторінках Офісу туризму у Фейсбук. Вартість однієї марки - 100 гривень, маркований блок, що складається з дев’яти марок, коштує 650 гривень».

Поділитися :