Новини

У Вінниці представили проєкт бюджету міської територіальної громади на настуний рік

7 грудня 2021, 19:59

Бюджет 2022 року є бюджетом стабільності: по всіх галузях, які отримують кошти з бюджету, заплановано необхідні видатки для їхнього стабільного функціонування.

7 грудня відбулись громадські слухання з приводу обговорення проєкту бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2022 рік. Про це повідомляють на сайті міськради. Бюджет громади за доходами - 5490,5 млн грн. Загальний обсяг видатків - 5763,8 млн грн: з них 4834,8 млн грн. за рахунок власних доходів і 929 млн грн за рахунок субвенцій та дотацій з державного і обласного бюджетів.

Проєкт бюджету презентувала директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко. Вона розповіла про основні особливості бюджетного процесу 2022 року. Серед них – запровадження середньострокового бюджетного планування як послідовної бюджетної політики, яка дозволить забезпечити фінансову стабільність громади.

«Формування проєкту бюджету на 2022 рік здійснювалось в умовах спільної роботи департаментів, відповідно до вимог Бюджетного та Податкового кодексів України, з урахуванням прогнозних показників соціально-економічного розвитку України, показників проєкту Програми економічного і соціального розвитку ВМТГ на 2022 рік, а також досягнутого рівня виконання бюджету в 2021 році з дотриманням принципів: реалістичності та збалансованості всіх показників бюджету, фінансового забезпечення пріоритетів, цілей та заходів, передбачених Стратегією розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року, ефективності використання бюджетних коштів», - розповіла директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко.

Бюджет на 2022 рік за доходами сформовано в обсязі 5490,5 млн грн, що на 14,7% більше бюджету поточного року. Основну роль у формуванні бюджету займає загальний фонд. Від власних і закріплених доходів до загального фонду заплановано отримати 4389,5 млн грн, що на 17% більше порівняно з минулим роком. Основними бюджетоутворюючими податками у 2022 році залишаються податок на доходи фізичних осіб, плата за землю, акцизний податок, єдиний податок, податок на нерухоме майно.

Відповідно до обсягу власних доходів та переданих з інших бюджетів субвенцій та дотацій, загальний обсяг видатків бюджету на 2022 рік визначено в сумі 5763,8 млн грн. Видатки за рахунок власних доходів збільшилися на 28,6% і склали 4834,8 млн грн. 929 млн грн - видатки за рахунок субвенцій та дотацій з державного і обласного бюджетів.

«Загальна сума видатків бюджету на фінансування соціально-культурної сфери та заходи, пов'язані з соціальним захистом населення, складають майже 62%. Також ми розуміємо, що, на жаль, пандемія COVID-19 у 2022 році не закінчиться, тож для підтримки медичних закладів у бюджеті передбачаємо 27,9 млн грн на придбання медикаментів, оплату послуг з подачі кисню, облаштування кисневих точок. Також передбачаємо гроші на виплату муніципальної надбавки працівникам закладів охорони здоров'я», - зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний.

Поділитися :