Новини

У Вінниці реконструюють інноваційно-технологічний парк "Кристал" вартістю 261 млн грн

1 вересня 2021, 14:44

Цьогоріч на виконання робіт передбачили 23,5 млн грн.

Як ідеться на фейсбук-сторінці Вінницького муніципального центру інновацій, ІТП "Кристал" розташовуватиметься за адресою м. Вінниця вул. 600-річчя, 21 та займатиме три поверхи (загалом 8,5 тис. м2). На його базі планують створення лабораторії Fab Lab для стартапів, ІТ-школи, понад 100 класичних та клубних офісів, конференц-зали, коворкінгу, публічних просторів та дитячого техноцентру.

Ідея реконструкції парку виникла ще у 2016 році та була активно підтримана міським головою Сергієм Моргуновим. Досвід 7 технопарків в різних країнах світу ліг в основу концепції, яку готувала для Вінницького технопарку компанія CIVITTA. Було напрацьовано архітектурну концепцію, зонування приміщень, візуалізації, проєктно-кошторисну документацію. Були проведені фокус-групи з місцевим бізнесом, ЗМІ, банківськими установами й освітянами.

Щоб провести тестування простору ще до реконструкції, на території майбутнього технопарку "Кристал" провели 3 масових заходи (2 AIRГогольFEST та ДІЛИ еко фест, а також ремонтні роботи в приміщеннях Донецького національного університету імені Василя Cтуса, щоб можна було перенести кабінети та аудиторії з майбутньої території технопарку в спеціально збудовані приміщення).

Загалом протягом всього тривалого часу підготовки з міського бюджету було профінансовано заходів на 17,8 млн грн до 2021 року, а вже цього року виділили 9 млн грн на початок реконструкції.

"Загальна вартість об’єкту – 261 млн грн, з яких у 2021 році на виконання робіт передбачено 23,5 млн грн: 9 млн – з бюджету Вінницької міської ради, 4,5 млн в рамках фінансування ДФРР та ще 10 млн – кошти, залучені народним депутатом України Максимом Пашковським. Це гарний приклад колаборації влади усіх рівнів, що черговий раз свідчить що ІТП "Кристал" об’єднує довкола себе людей", – ідеться в дописі.

Наразі вже провели:

  • демонтаж зношених конструкцій: залишків підлог, перегородок, старої покрівлі та стінових панелей;
  • роботи з виїмки ґрунту та підсилення суміжних стін (методом встановлення шпунтового ряду з використанням гвинтових паль);
  • виконано роботи по влаштування парозахисту, парапетів з газоблоків та ремонт монолітного перекриття окремими місцями
  • виконано частковий монтаж системи відведення дощових вод;
  • часткова вибірка ґрунту для влаштування стовпчастих фундаментів для влаштування триповерхового каркаса з антресольним поверхом всередині об’єкта реконструкції.

Нині облаштовують похилоутворюючу стяжку з полістиролбетону та розпочали підготовчі роботи по прокладанню нової мережі теплопостачання.

До завершення року планують:

  • завершити роботи по влаштуванню покрівлі з елементами кріплення вентиляційного обладнання та встановлення зенітних ліхтарів даху в тому числі завершити роботи по монтажу системи відведення дощових вод;
  • завершити зведення триповерхового каркаса з антресольним поверхом всередині об’єкта реконструкції методом монолітно-каркасної технології будівництва;
  • завершити роботи по прокладанню нової мережі зовнішнього теплопостачання до об'єкта реконструкції та приміщень розташування ДонНУ ім. Стуса;
  • розпочати монтаж фасадної системи з модульних склопакетів.

Зауважимо, проєкт реконструкції ІТП "Кристал" реалізується відповідно до Стратегії розвитку "Вінниця-2030", а також "Концепції інтегрованого розвитку Вінниця 2030".

Поділитися :