Новини

У Вінниці триває навчальний семінар про охорону навколишнього середовища

9 грудня 2021, 15:45

Захід за участі представників старостинських громад та екологів Вінниччини 

Тема семінару: «Повноваження територіальних громад у сфері охорони навколишнього природного середовища. Механізми та інструменти реалізації екологічної політики» проводять у рамках Програми охорони навколишнього природного середовища ВМТГ на 2021-2023 роки.

 Як зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний,  основна мета навчання - окреслення проблем реалізації на території Вінницької міської територіальної громади повноважень у галузі охорони навколишнього природного середовища, а також шляхи розв'язання цих проблем та збереження довкілля.

«Якщо говорити про територіальну громаду Вінниці, то ми в цьому плані дуже багато зробили. Люди повинні розуміти, що охорона повітряного басейну, води, ґрунтів – ключове для їхнього здоров'я, здоров'я їхніх дітей та онуків. Кожна громада може прийняти відповідні програми, потім впроваджувати їх. Закуповувати на тендерній основі екологічні продукти. Не лише продукти харчування і промисловості, а й програмне забезпечення і все, що пов’язане із життєдіяльністю міст, селищ і сіл», - розповів пан Андрій.

Під час навчання  розглянуть питання щодо дозвільних  документів у сфері охорони атмосферного повітря, водних ресурсів, у сфері охорони біорізноманіття, а  також  економічну складову.  Вже після семінару у територіальних  громадах мають втілювати на місцях  ті навички, які  отримали під час навчання. Адже екологічна політика України спрямована на збереження сприятливого середовища життєдіяльності, раціональне використання та відтворення природних ресурсів, наголосила Юлія Овчиннікова, народна депутатка та голова підкомітету з питань лісових ресурсів, та об’єктів природно-заповідного фонду:

«Головна мета семінару – щоб люди, які активно долучаються до процесу управління та прийняття рішень, розуміли важливість довкілевих питань. Дуже багато питань виникає по дозвільній системі, по зеленим насадженням. Наприклад, яким чином дається дозвіл на вирубку зелених насаджень. Зокрема, яким чином потрібно зберігати біорізноманіття, тобто заповідна справа, як створювати різні території та об’єкти природно-заповідного фонду. Яким чином працює дозвільна система з питань атмосферного повітря і інших. Не менш важливе питання – економічна складова. Тому можемо говорити про екологічний податок, про реальні практики, як екологічний податок може допомагати в питаннях бюджетування або розвитку громади. Всі ці аспекти життєво необхідні для цивілізованого проєвропейського розвитку громади», - пояснила пані Юлія.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Також на семінарі озвучили  приклади успішного захисту екологічного середовища у Вінниці, зокрема пости замірювання щодо якості повітря, зазначив Андрій Очеретний.

«У нас уже є програма, вона діюча і сьогодні можна говорити про речі, що втілюються в життя. У нас визначено де будуть встановлені пости для замірювання якості повітря. Ми підписали відповідні документи щодо не тільки державного, а й приватного моніторингу якості повітря і Вінниця уже підключена до онлайн-мапи, де можна визначити яка якість повітря у цих місцях. Пости уже встановлені в технічному університеті та по ряду вулиць у Вінниці. Я думаю, що ця мережа буде розширятися і кожен зможе визначити, яка якість повітря у будь-який момент», - сказав заступник міського голови.

Семінар триватиме три дні: 9, 10 та 13 грудня.

Читайте також:
Для 30 вінницьких дошкільних закладів закупили нові морозильні камери

Поділитися :