Новини

У Вінниці урочисто відкрили пам'ятник святому Якову

25 липня 2023, 13:05

Монумент стане відправною точкою паломницького Шляху Camino Podolico.

Пам'ятник представляє собою п’єдестал зі скульптурою святому апостолу Якову, облаштований зеленою зоною довкола нього, сходами і пандусом.

Урочисте відкриття цієї локації відбулося біля Костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської 25 липня – у свято апостола Якова за григоріанським календарем і з нагоди вступу Вінниці у Європейську федерацію Шляху святого Якова. Скульптура зображує святого великомученика з характерним яківським хрестом-мечем та мушлею – атрибутами пілігримів, які проходять шлях до однієї з трьох головних святинь західного християнства – собору апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела.

Відкривали монумент голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий, заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний, єпископ-помічник Кам’янець-Подільської дієцезії Римсько-католицької церкви в Україні Радослав Змітрович та митрополит Вінницький і Барський Православної Церкви України Симеон.

"Дуже приємно, що Вінниця стала найсхіднішою точкою Шляху святого Якова. 29-30 червня на Генеральній асамблеї Європейської федерації Шляху святого Якова Вінницю і Camino Podolico одноголосно було прийнято до цієї поважної структури. Це перший крок до сертифікації Camino Podolico в Раді Європи і доєднання до європейських культурних шляхів. На сьогодні ми вже залучили близько 1 млн гривень грантових коштів на реалізацію цього проєкту – понад 700 тис. гривень від Українського культурного фонду у 2021 році і близько 10 тис. євро від Ради Європи у червні 2023 року. Сьогодні Вінниця показує своє лідерство, і ті громади, які доєдналися до Шляху святого Якова, теж дуже-дуже вагомий внесок зробили. Те, що сьогодні ви бачите, це уособлення об’єднання зусиль прихожан костелу, паломників, обласної ради, Вінницької міської ради, грантодавців… Дуже багато передувало цій події. І я переконаний, що попереду нас очікує тільки успіх", - наголосив Андрій Очеретний.

Шлях стане не тільки паломницьким маршрутом, але й туристичним та рекріаційним, зазначили на відкритті. Він пролягатиме через ряд громад Вінницької області, Бар, подільський край, Хмельницьку область і закінчуватиметься я в Кам’янці-Подільському.

"Велика подяка всім, хто приєднався до цього, всіх хто допоміг зробити цей шлях, цей дар для Поділля і для цілої України. У Європі Шлях святого Якова для багатьох був місцем зустрічі з Богом, а також пошуку себе… Знаю, що сьогодні з Вінниці вирушають двоє паломників. Гадаю, вони також будуть молитися за нас, за Україну, за мир і перемогу", - зазначив Радослав Змітрович, який наприкінці дійства освятив скульптуру святого Якова.

Дізнатись більше про Шлях Camino Podolico можна за посиланням


Фото: Радіо "Місто над Бугом"

Поділитися :