Новини

У Вінниці вперше пройшли дні винної культури Vinnytsia Wine Days 2023

29 травня 2023, 17:51

Захід став майданчиком для обміну досвідом між представниками галузі туризму, виноробства та гостинності.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, конференція “Еногастрономічний туризм – драйвер розвитку туристичних дестинацій”, що пройшла 25 травня, відкрила Vinnytsia Wine Days 2023. До учасників конференції з вітальним словом звернувся Вінницький мер Сергій Моргунов зазначивши, що Vinnytsia Wine Days сприятиме розвитку туризму та виноробства. До присутніх також звернулась у відео-форматі перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

"Сьогодні наша держава, без перебільшення, – трендсетер у різних сферах та на різних континентах. Все. що пов’язане з Україною стало модним. Тому наше спільне завдання зараз – задовольнити підвищений запит іноземної аудиторії. Ми маємо представити країну світові не тільки через ті виклики, в яких ми всі живемо, – виклики війни. Але і розповісти про Україну такою, якою вона є – сучасною країною з давньою самобутньою історією, культурою, традиціями, з чудовими, сміливими та, перш за все, креативними людьми”, - каже пані Еміне.

До привітань також доєдналися керівниця проєктів національного та міжнародного напрямків Державного агентства розвитку туризму України Єлизавета Конопльова та голова ГС “Укрсадвинпром” Володимир Печко. 

В межах Vinnytsia Wine Days пройшов благодійний показ документального фільму “Поранена земля” за участі режисера Романа Зайця, після показу якого пройшло обговорення з автором.

26 травня відбувся Vinnytsia International Wine Symposium, на якому експерти обговорили стан виноробної галузі, обмінялися досвідом розвитку сучасних винних регіонів України та окреслили перспективи розвитку Поділля як виноробного регіону.

У цей же день відбулася урочиста церемонія нагородження переможців всеукраїнського дегустаційного конкурсу “Odesa Wine&Spirit Awards” та “Кращий Одеський чорний”.

Оцінювання проводилось впродовж двох днів за участі 12 експертів. За підсумками результатів дегустаційної комісії було вирахувано середній бал для кожного зразка і присуджено нагороди. 

У конкурсі "Кращий Одеський чорний” брало участь 22 виробника, які презентували 33 зразки вина. На всеукраїнському конкурсі “Odesa Wine&Spirit Awards” ж виступало 43 виробника з 214 зразками сухих, ігристих, десертних та кріплених вин, а також – міцних напоїв. Перелік усіх переможців та нагород можна побачити за посиланням.

За словами директорки конкурсу "Odesa Wine&Spirit Awards" Наталі Каменевої, професіоналізм і розвиток виноробної галузі стали ще більш актуальними незважаючи на всі труднощі, які з'являються у зв'язку з повномасштабним вторгненням. Додає також, що цьогоріч якість більшості поданих зразків є досить високою. 

"Загалом винороби отримали 55 золотих медалей і 11 срібних. Конкурс був відкритий для всіх категорій та типів вин і спиртних напоїв, які були виготовлені відповідно до законодавства країни походження. Зразки оцінювало досвідчене експертне журі протягом двох днів, яке складалось з чотирьох комісій. Особливістю експертизи є комбінація методології сенсорного аналізу та журі. На дегустаційному конкурсі використовувалась спеціалізована дегустаційна програма англійської компанії “Gustos Life”. Її особливість полягає у використанні технології блокчейн, яка виключає можливість фальсифікації оцінок експертів у ході проведення конкурсу та після його закінчення”, - коментує пані Наталя.

За словами організаторів цьогоріч вперше в історії завдяки конкурсам змогли зібрати репрезентативну винну колекцію України воєнних часів. Вона зберігатиметься у “Винному домі Гігінеішвілі” до остаточної перемоги України в  російсько-українській війні. 

Також під час церемонії нагородження народний депутат України Артем Чорноморов заявив про подання до Верховної Ради проєкту постанови про відзначення 5 травня як Дня Одеського чорного.

27-28 травня у рамках Vinnytsia Wine Days 2023 пройшла виставка “Виноробство нескорених”. Під час неї гості заходу продегустували вина десятків українських виноробень. Зокрема, були представлені Biologist, Negotsiant, FRUMUSHIKA-NOVA FAMILY WINERY, Mon Crafto, Koblevo, GIGI Winery, FALKO WINERY, Алколайн, Сімейна винарня “Янчинські пагорби”, Авторське вино Георгія Самсонюка, Крафтове вино Володимира Римара, Zelenytsi Winery, Kalyus Winery, Вина Ковача, Анталовський, Muska wine, Винні підвали сім'ї Шош, Винороб Василь Лендєл.

Паралельно з дегустуванням, відвідувачі мали змогу насолодитися роботами фотографа Арсена Федосенка на виставці його світлин “Вино, життя, любов і боротьба”. На ній пройшов благодійний ауцкіон на якому три роботи автора були продані.

Впродовж чотирьох днів Vinnytsia Wine Days 2023 відвідали 1500 гостей. Загалом з благодійних заходів було зібрано 81 597 грн., які будуть передані до міжнародного благодійного фонду “Тризуб Єдності”, який створено для допомоги військовослужбовцям на фронті.

"Слухаючи доповіді та обговорення на конференціях, переконався, що маємо усі передумови розвивати дороги вина та смаку в нашому регіону - і для цього вже склали плани щодо подальшої колаборації. Приємно вражений кількістю і якістю учасників дегустаційної виставки, які підтвердили тезу про великий прорив виноробства нашої країни, і серед них особливо приємно було бачити широту наших подільських виробників. Впевнений, що такі формати матимуть велику перспективу, тому готові їх підтримувати й розвивати і надалі", - зазначив Олександр Вешелені, директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради.

 
Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :