Новини

У Вінниці впроваджувають систему автоматичного відкриття замків в укриттях багатоквартирних будинків

27 липня 2023, 13:40

Вінниця стала першим містом в Україні, де запроваджується подібна система.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, систему автоматичного відкриття замків в укриттях наразі протестовано та впроваджено у навчальних закладах міста. Наразі монтаж спеціальних замків, які автоматично відкриватимуться після сигналу "Повітряна тривога", стартує і в укриттях багатоквартирних будинків.

Систему розробляли фахівці КП "Вінницький інформаційний центр" спільно зі спеціалістами компанії "TIRAS". Ця вінницька технологічна RnD-компанія займається розробкою та виробництвом професійних систем безпеки понад 30 років. Цю систему раніше, в тестовому режимі, запровадили у вінницьких школах. Зараз розпочинається процес її монтажу і в житловому секторі.

Як зазначає директор департаменту житлового господарства Віталій Місецький, на даний момент розпочались підготовчі роботи та встановлення систем в укриттях будинків, які перебувають на балансі управляючих компаній.

В будинках з ОСББ, як зазначає начальник відділу по розвитку ОСББ Ігор Іванов, до монтажу системи планують приступити на початку наступного тижня.

“Своєю чергою, ми сподіваємось на максимальне розуміння співвласників багатоквартирних будинків, адже ціна питання – безпека людей. Сьогодні ми маємо бути єдині у спільній боротьбі з ворогом, і, поки наші воїни захищають нас на фронті, ми в тилу також повинні робити свій вклад в перемогу та захист громадян”, - зазначає Ігор Іванов.

Система автоматизації на базі програмного забезпечення необхідна для того, щоб електрозамок вчасно відкрився та вчасно закрився, а відповідальні особи контролювали цей процес. Як зазначає директор КП "Вінницький інформаційний центр" Сергій Бригадир, система спрацьовує через кілька секунд після оголошення повітряної тривоги у Вінниці. Після того, як замок автоматично відкриється, він залишається відчиненим до кінця тривоги. Після сигналу про відбій, через певний час він автоматично зачиняється. Проте, якщо хтось залишився в укритті в цей момент, він може відкрити двері зсередини. Для цього потрібно натиснути відповідну кнопку.

Якщо укриття утримується в неналежному стані або ж під час сигналу повітряної тривоги воно закрите, вінничани можуть повідомити про це за номерами 101 та 102, а також у "Цілодобову варту" за номерами: 15-60; 0-800-60-15-60; (0432) 65-15-60; (0432) 59-50-39; (0432) 60-15-60.


Ілюстрація: Вінницька міська рада

Поділитися :