Новини

У Вінниці встановили мультимедійну інсталяцію Плексус

25 жовтня 2021, 19:24

Інсталяція присвячена Криму та символізує соціокультурний взаємозв'язок між людьми, який є чинником громадянського суспільства.

25 жовтня, у рамках фестивалю сучасного мистецтва AIR Fest Vinnytsia, відбулась презентація інсталяції Плексус (лат. Plexus - сплетіння). Її встановили у центрі міста – на майдані Незалежності. Мультимедійна інсталяція буде у Вінниці протягом місяця – до 24 листопада.

Виготовив її киянин Сергій Ніжинський, на замовлення Міністерства закордонних справ України, для саміту «Кримської платформи», де об’єкт був вперше презентований. Як розповіла голова мистецького об’єднання «Плай» Олександра Венславовська, мультимедійна інтерактивна інсталяція «Плексус» символізує соціокультурний зв’язок між людьми. У пасивному режимі, на екранах інсталяції відображається партикулярний орнамент Криму. Під час доторку руки людини, вона реагує на дотик та зчитує серцебиття. Кількість взаємодій людини з інсталяцією, фіксується на сайті «Кримська платформа». Концепція проєкту розкриває головний меседж, що цінність країни – це цілісність та єдність. Таким чином, торкнувшись до сенсорного датчика скульптурної інсталяції, глядач має змогу проголосувати за єдність країни.

«Так як ми працюємо зараз над новим напрямком в рамках AIR Fest Vinnytsia, напрямком діджитал-мистецтва, запропонували встановити такий об’єкт до фестивалю на площі біля міськради, щоб, по-перше, розпочати цю історію інноваційних техннологій», - розповіла пані Олександра

Коштує сенсорна інтерактивна інсталяція близько 1 мільйона гривень. Важить 400 кілограмів. У Вінниці вона перебуватиме упродовж місяця, а потім повернеться до Києва.

«Постійне її місце експозиції в Києві, біля офісу Кримської платформи, до Вінниці ми її запросили як об’єкт медіаскульптури, тому що тема перегукується з темою нашого фестивалю. Ми говоримо про особистість, яка формує соціум. І ще цікаво, що віртуальна платформа рахує скільки доторків відбудеться за цей час. Наприклад, після саміту було близько 700, а за декілька днів відколи ми встановили її, вже більше 1400 взаємодій», - додала голова мистецького об’єднання «Плай».

Відкрили інтерактивну інсталяцію в рамках фестивалю сучасного мистецтва AIR Fest Vinnytsia, організатори якого започаткували окремий напрямок. Триватиме фестиваль з 29 по 30 жовтня. За словами організаторів, на 5 локаціях в середмісті Вінниці, відбудеться понад 40 мистецьких подій. Це - вистави, концерти, виставки, майстер-класи, лекції, кінопокази, артвечірки. Зокрема, на фестивалі відбудуться концерти Dakh Daughters з нетиповою програмою та ще п'яти музичних гуртів. Можна буде побачити пластичний балет «Ми/Паперові тигри», виставу «Стус. Перехожий» від театру ДАХ.

Поділитися :