Новини

У Вінниці втретє пройшла соціальна акція "Алея життя"

21 вересня 2021, 15:25

Вінничани, чиє життя врятувала трансплантація, висадили дерева на знак вдячності своїм донорам.

Як розповіла "Місту над Бугом" співорганізаторка акції Тетяна Довгань, окрім Вінниці, подібні “Алеї життя” також є у Києві, Одесі, Луцьку, Миколаєві та інших містах. Проведення акції було започатковано у 2019 році. У попередні роки дерева висаджували на території міської клінічної лікарні №1. Цього року захід вирішили провести у саду музею-садиби Пирогова.

Цьогоріч участь в акції взяли 7 осіб із трансплантованими органами. Вони разом з рідними та друзями висадили 10 молодих яблунь, на яких пов’язали зелені стрічки – міжнародний символ підтримки донорства органів і тканин.

Тетяна Довгань про трансплантацію знає з власного досвіду. Два роки тому її чоловікові, рятувальнику Сергію Довганю пересадили печінку. За словами пані Тетяни, під проведення акції на території садиби М. Пирогова надали ділянку між новим і старим садом, що ніби символізувало перехід між старим і новим життям.

"В цьому році вирішили садити в садибі, тим більше це дуже символічно, оскільки Пирогов був хірургом, а трансплантація – це є хірургія. Нам виділили ділянку між старим і молодим садом, тому взагалі символічно, тому що ніби перехід від старого життя до нового життя. Якраз на цій ділянці ми вчора висадили 10 молодих яблунь, але участь взяли 7 пацієнтів з пересадженими органами. Взагалі суть акції в тому, що люди з пересадженими органами збираються разом, висаджують яблуні на знак подяки своїм донорам. Зазвичай донорів реципієнти не знають, можуть тільки здогадуватися, що це була за людина і у такий спосіб вони символічно дякують донорам за те що врятували життя, і за те що дали шанс жити", – розповіла Тетяна Довгань.

За даними обласного Департаменту охорони здоров’я на Вінниччині живуть 67 людей з пересадженими органами. Ще однією метою проведення подібних акцій, за словами Тетяни Довгань, є надати можливість людям, які живуть із пересадженими органами, познайомитися та здружитися. Також в такий спосіб організатори звертають увагу громадськості на проблеми, із якими стикаються такі пацієнти, зокрема це неможливість легко та швидко здати потрібні аналізи та інше. Подібні акції проводитимуться у нашому місті і надалі.

Фото: Фейсбук/Тетяна Довгань

Поділитися :