Новини

У Вінниці юристи «Ветеранського простору» розробили практичний посібник для мобілізованих

30 січня 2023, 15:17

У посібнику зібрано відповіді на найактуальніші питання, з якими звертаються військовослужбовці та представники їхніх родин.

Як розповіла Місту над Бугом Марія Довжик, виконувачка обов’язків директора вінницького міського освітньо-аналітичного центру допомоги ветеранам АТО-ООС, правової допомоги та професійної консультації дуже часто потребують мобілізовані, які до початку повномасштабної війни, працювали в цивільному секторі, а нині захищають Україну від ворога разом з кадровими військовими. В рамках проєкту «Юридична та психологічна підтримка військових, членів їхніх сімей та родин загиблих», з серпня минулого року фахівці «Ветеранського простору» опрацювали сотні таких звернень. 

Якщо у перший-другий місяць повномасштабного вторгнення питань не виникало, то вже з кінця весни почались звернення з різними питаннями. Приміром: призвався, але тепер мій стан здоров'я не дозволяє служити, а по ВЛК я здоровий? Чи я отримав травму/каліцтво/контузію, яка вплинула на мою працездатність. Як оформити інвалідність? До нас телефонували, приходили. Тож ідея з посібником з'явилась, щоб командування частин, працівники військкоматів чи соцсфери територіальних громад не відповідали на одні й ті ж питання, а мобілізовані могли самостійно знайти відповіді на ці питання, - каже Марія. 

Наклад друкованого посібника – 500 примірників. Його безкоштовно розповсюджуватимуть у військових частинах та через соціальні служби Також до кінця тижня посібник з’явиться в електронному вигляді на сайті Ветеранського простору.

Як розповів начальник служби зв’язків з громадськістю військової частини А7048 Роман Євдокимов, у посібнику доступною мовою описано послідовність кроків, які має зробити мобілізований у певній життєвій ситуації, яка виникла, наприклад, як правильно оформити довідку про отримання травми чи для нарахування грошового забезпечення військовослужбовцю.

Найчастіше люди не знають ті зміни до законодавчих актів, які були прийняті після 2014 року. Є розрізнення між загальною мобілізацією, частковою, резервістом, військовозобов'язаним, добровольцем, у цьому посібнику це пояснюється. Наприклад є добровольчі формування територіальної оборони і є Сили територіальної оборони, як рід ЗСУ. То якщо останній являється військовослужбовцем, то на добровольця статус військовослужбовця не розповсюджується. І йому може прийти повістка в армію, - розповів Роман Євдокимов.

Менеджер у соціальній роботі, полковник Збройних Сил України у відставці Ростислав Рабцун розповів, що у посібнику багато роз'яснень щодо оформлення статусу "учасника бойових дій" та грошових виплат військовим. 

Багато людей необізнані в законах і при пораненні не знають, що робити. Щодо отримання УБД, то поранені чи на реабілітації бійці не знають з чого почати оформлення статусу УБД. Є випадки, коли ВЛК не пов'язує це з проходженням військової служби, тут розписано, як оскаржити та куди звертатись. Багато питань і щодо виплат. Розписали, що таке додаткова грошова допомога: коли та кому виплачується, - пояснює Ростислав Рабцун.

У Ветеранському просторі військовослужбовцям та представникам їхніх родин безкоштовно надають послуги психолога, юриста та реабілітолога. Знаходиться він за адресою у Вінниці: вулиця Єрусалимка, 8. У приміщенні просторі також працює офіс Регіональної координаторки Уповноваженого Кабінету Міністрів України з питань безвісти зниклих осіб.

Поділитися :