Новини

У Вінниці затвердили бюджет міської територіальної громади на 2022 рік

10 грудня 2021, 11:17

Основними бюджетоутворюючими податками є податок на доходи фізичних осіб, плата за землю, акцизний податок, єдиний податок, податок на нерухомість.

Його проект представила директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко. Під час виступу вона зазначила, що бюджет громади є бюджетом стабільності, адже по всіх галузях, які отримують кошти з бюджету, заплановано необхідні видатки для їхнього стабільного функціонування.

Бюджет 2022 року за доходами становить 5 млрд 490 млн 447 тисяч гривень. Видатки - 5 млрд 763 млн грн.

«Податок з доходів фізичних осіб надійде до бюджету у сумі 2 млрд 859 млн. Зростання порівняно з бюджетом 2021 року на 19%. Від єдиного податку надходження складуть 757 млн і зростуть на 20% у зв’язку зі збільшенням розмірів як мінімальної заробітної плати, так і прожиткового мінімуму. За рахунок затвердження нової нормативно-грошової оцінки землі, яка набирає чинності з 1 січня 2022 року, та скасування мораторію на індексацію нормативно-грошової оцінки землі надходження по платі за землю зростають на 17% і в цілому по платі за землю заплановано отримати 271 млн гривень. Акцизний податок наповнить бюджет на 283 млн грн. Суттєве зростання надходжень передбачено з податку на нерухоме майно, від якого надійде 116 млн грн», - пояснила директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко.

Загальний обсяг видатків бюджету на 2022 рік визначено в сумі 5 млрд 763 млн грн. Структура видатків вказує на соціальну спрямованість бюджету, адже майже 62% всіх видатків загального фонду направляється на утримання соціально-культурної сфери та соціальний захист населення.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Видатки по захищених статтях також мають значну частку у видатках загального фонду бюджету (68,9%). Обсяг видатків по галузі «Освіта» на 2022 рік визначено в сумі 2 млрд 204 млн 800 тисяч грн. Обсяг передбачених видатків забезпечуватиме функціонування 128 бюджетних установ.

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що головне завдання - належним чином працювати для наповнення бюджету громади. Адже багато чого залежить від ситуації з пандемією і як далі буде працювати економіка. Однак місто повинно і надалі розвивати усі галузі, особливо, що стосується соціальної сфери - медицину, освіту та житлово-комунальне господарство, на які направляється чи не найбільше ресурсів з бюджету громади. І тому необхідно забезпечити ефективне використання бюджетних коштів.

Читайте також:
Розпочали введення в експлуатацію новозбудованого корпусу «екстренки» на Київській

Поділитися :