Новини

У Вінниці завершують реконструкцію туристичного хабу

28 грудня 2021, 10:45

Це буде найбільший в Україні муніципальний турхаб. 

Огородження будівельного майданчика вже зняли, тротуар відкрили, тож вінничани вже можуть побачити оновлений вигляд будівлі на Соборній, 89. Про це повідомляє на своїй фб-сторінці міський голова Сергій Моргунов.

Попри те, що будинок не має статусу пам’ятки, він відіграє важливу роль у загальній фасадній лінії центральної вулиці міста.

Будівлю - тоді ще одноповерхову -  звели між 1896 та 1900 рр. одразу за реальним училищем.  Розмістили у приміщенні повітове казначейство. Фінансисти були не задоволені місцем, бо тоді це була окраїна Вінниці.

За радянської влади, у 1930-х, у стінах цієї споруди розташовувався Вінницький обласний відділ народної освіти. У 1934 році добудували другий та третій поверх.

У роки німецької окупації тут дислокувалось місцеве управління митно-прикордонної охорони (Zollgrenzschutz). Під час будівельних робіт цього року знайшли предмети, пов’язані з тим періодом.

1944 року будівля була дощенту спалена, а відновлена лише на початку 1950-х рр. Проте фото, зроблені після вигнання нацистів,  зберегли її обриси. 

Саме на основі історичних світлин максимально відновили довоєнну композицію будівлі, повернули фасадні акценти включно з вхідною групою.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


У будівлі майбутнього турхабу повністю замінили дах і міжповерхові перекриття нежитлової частини, підсилили фундамент, простінки та віконні перемички. Встановили  ліфт для маломобільних груп населення.

Найближчим часом планують завершити  роботи з внутрішнього опорядження та підсвітки. А наступного року - закупити обладнання та встановити елементи благоустрою.

«Ми зможемо надавати якісні послуги для вінничан і туристів в одній з найпомітніших будівель у Центрі на перетині кількох маршрутів. Впевнений, що це місце доповнить перелік популярних публічних просторів і притягуватиме до себе десятки тисяч відвідувачів щороку», - завершив допис міський голова.

Читайте також:
Як розвиватиметься Вінниця у 2022

Поділитися :