Новини

У Вінницькому техколеджі продовжують допомагати ЗСУ. Виготовили й передали 20-ту зарядну станцію

29 листопада 2023, 11:06

"Ювілейну" станцію удосконалили – вона потужніша за попередні. Завдяки їй оборонці зможуть триваліший час використовувати обладнання та техніку, необхідні для виконання бойових завдань.

Як інформують на фб-сторінці Вінницького технічного коледжу, нову модель назвали символічно - "Монстр". Вона не має сонячних панелей, як попередні зразки, водночас є в рази потужнішою. Її вже випробували захисники в польових умовах.

"Хлопцям треба все, що пов’язане з електрикою, тому що електрика – це зв’язок, а він на фронті дуже важливий. І не тільки зв’язок – це і дрони, і евакуатор, це і врешті-решт рідним подзвонити, сказати, що все добре", – каже викладач фізики ВТФК Олексій Грабенко.

Розробники "Монстра" врахували і ще одне побажання військових. Відтепер станція має механізм для змотування кабелю. Його знімають зі старих пилососів.

"Хлопці придумали: щоб кабель компактно ховати всередині станції, витягуємо із поламаних пилососів пристрій для змотування кабелю, монтуємо його всередину станції. І все зручно: тільки кнопку натиснули – і кабель сховався в станцію. І ніхто на нього не наступить, ніде він не забрудниться", – розповів Олексій Грабенко.

Попередні "ВТФК-павер" студенти та викладачі збирали за день. На виготовлення потужнішої станції витрачають часу втричі більше, адже майстрам необхідно зварити з металу корпус.

Загалом цьогоріч умільці техколеджу вже передали військовим 20 "ВТФК-паверів", 60 інверторів та понад півтори сотні повербанків. До роботи долучаються переважно друго- і третьокурсники. Чимало охочих і серед студентів першого курсу. Однак, каже Олексій Грабенко, їм просто не вистачає місця в майстерні.

"Взагалі я долучився ще на другому курсі. Розробив проект. Це був точковий зварювальний апарат. Мені сподобалося, і я продовжив. І повербанки робив, і зарядні станції. До речі, це ідея мого друга. Ми втрьох їх починали робити. Я хочу бути корисним армії. Хлопці воюють, їм потрібна допомога. Хоч і незначний, але якийсь внесок я можу зробити", – каже третьокурсник Микола.

Збираються техноволонтери не за чітким графіком – а коли є комплектуючі. Для повербанків та інверторів розбирають вживані електронні сигарети та батареї від комп’ютерів. Їх до коледжу приносять небайдужі. Передають матеріали навіть з-за кордону. Нещодавно пакунок отримали з Чехії, до того – допомогли з Італії.

"Упси" студенти шукають на сайтах продажу вживаних товарів. Кажуть, що коли продавці дізнаються, навіщо їм техніка, почасти віддають її безкоштовно.

У коледжі зазначають, що акція "Підзаряджаємо ЗСУ" триватиме до Перемоги над ворогом. Тому техноволотерам ВТФК постійно потрібні:

  • використані електронні сигарети;
  • батареї від комп’ютерів;
  • упси б/у;
  • зламані пилососи.

Також можна допомогти донатом. Посилання на Монобанку залишимо тут.

Фото: фб-сторінка ВТФК

 

Поділитися :