Новини

У японському журналі розповіли про роботу вінницького планетарію

24 липня 2023, 09:27

Публікація статті у виданні поглибить знання про Україну, її культуру та науку на міжнародному рівні.

Як повідомлють на сайті Вінницької міської ради, це стало можливим завдяки активній роботі фахівців вінницького планетарію. 

Планетарії – важливі науково-просвітницькі заклади. Великих планетаріїв в Україні – сім. Наразі, через повномасштабне російське вторгнення, діючими залишаються лише 4, серед яких і Вінницький. Про такі заклади нашої країни та як вони виживають в умовах війни розповіли своїм читачам на сторінках відомого в Японії наукового журналу.

"У перші дні війни, до Вінниці приїхала директорка Харківського планетарію, секретарка громадської організації «Союз планетаріїв» Галина Железняк. Спільно ми провели заходи до Дня астероїда. Пізніше пані Галина розповіла своїй колезі Олені Земляченко про наш заклад, досвід і все побачене. Так, розпочалась наша співпраця і знайомство з Оленою, яка загорілася написанням статті про роботу планетаріїв у період війни. На той час ця фахівчиня, евакуювалась з Харкова та переїхала до Японії. Вона часто розповідає про Україну та українців, знайомить з нашою культурою, бере участь у мирних демонстраціях на підтримку нашої Батьківщини. Такий обмін досвідом та підтримкою став важливим в контексті військових подій, а також сприяє поширенню інформації про нашу країну та популяризує наш заклад", – каже заступниця директора з фінансово-економічних питань КП ВМР "Дирекція парків та дозвілля територіальної громади" Валентина Тарасова. 

Так, у японському журналі вийшла стаття про Вінницький планетарій. Його особливості та роботу в цілому. 

На сьогодні в Планетарії регулярно проводяться сеанси для людей різного віку – дошкільнят, школярів, студентів і дорослих. Це науково-популярні лекції, літературно-мистецькі, казково-пізнавальні, інтерактивно-ігрові програми з астрономії, космонавтики, природознавства, фізики, астрофізики, географії, біології та історії. Кожен сеанс супроводжується астрономічними спецефектами. Зоряна зала закладу може використовуватися не тільки для проведення «зоряних спектаклів». Світлове устаткування, мультимедійний проєктор і комп'ютер дають можливість проводити наукові семінари, презентації, концерти, творчі зустрічі, тренінги і майстер-класи.

Відвідати вінницький планетарій можна з понеділка - п'ятницю з 10:00 – 18:00 та на вихідних з 11:00 – 19:00.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :