Новини

Уплав, маскуючись під тварин та з підробними документами: вінницькі прикордонники розповіли, як ухилянти тікають за кордон

2 лютого 2024, 11:04

На ділянці Могилів-Подільського прикордонного загону майже щодня затримують чоловіків призивного віку, які намагаються незаконно покинути територію України.

Про варіанти перетину державного кордону працівники Могилів-Подільського загону розповіли у сюжеті Єдиного марафону. 

"Найпопулярніший" спосіб втечі за кордон - по воді у гідрокостюмі з ластами. Хтось пливе брасом, на спеціальних плавзасобах, а хтось маскується під диких тварин. Іноді втікачі використовують навіть підводні турбіни. 

«Є такі люди, які бояться війни, не хочуть йти воювати і після отримання повістки вони умудряються і шукають методи, як незаконно виїхати з території України», - каже перший заступник начальника відділу Могилів-Подільського прикордонного загону Юрій Гаврильченко.

Прикордонники розповідають, що ухилянти підходять до перетину кордону з усією відповідальністю. Під свій звичайний одяг вони вдягають гідрокостюм,підходять до берега Дністра, знімають верхній одяг і одразу ж пірнають у воду. Це все у порушників кордону займає лічені хвилини. 

Головною причиною великої кількості порушень держкордону Юрій Гаврильченко вважає відсутність кримінальної відповідальності за такі дії. 

«Штраф (ред. за перетин кордону) невеликий. Це не рішення суду. Якби стаття була кримінальна, я переконаний, що порушень державного кордону стало набагато менше», - додав Юрій Гаврильченко.

Окрім перетину кордону вплав, ухилянти також підроблюють документи. Хтось за гроші одружується на жінках з інвалідністю, але найбільше прикордонників обурює, коли чоловіки підробляють документи дітей щодо інвалідності.

«Крім службових собак і професійної інтуїції, прикордонники використовують тепер дрони і тепловізори. Тож радять порушникам не випробовувати долю у крижаній воді, адже летальні випадки під час спроби перетнути гірські прикордонні річки в Україні вже є», - йдеться у сюжеті ТСН.


Фото: Могилів-Подільський прикордонний загін 

Поділитися :