Новини

Урологія та трансплантологія Вінниччини: успіхи наших медиків 75 років виповнилося урологічній службі Вінниччині

6 квітня 2023, 16:30

Це окрема, важлива медична сфера, що опановує вагомий спектр діагностики, лікування, реабілітації. Декілька років тому фахівці - медики цієї спеціалізації опанували ще одну медичну царину – трансплантологію.

Про перспективи, поточну роботу та плани розповів в етері проєкту «Рефлекторія» завідувач клінічним високоспеціалізованим урологічним центром з відділом трансплантації органів КНП «ВОКЛ ім. М. І. Пирогова» Вінницької обласної Ради; головний експерт Департаменту охорони здоров`я та реабілітації Вінницької ОВА за фахом урологія та трансплантологія Олег Капшук.

«Майже три роки тому ми взяли на себе вагому роботу щодо організації трансплантологічних операцій в області: на базі «Вінницької обласні клінічної лікарні імені Миколи Пирогова» працює відповідний центр, який переймається трансплантологічними заходами. Чому говорю саме «заходами»? Тому що процес трансплантологічної операції – це далеко не лише саме хірургічне втручання. Це доволі копіткий і тривалий обсяг підготовки: оформлення потреби в донорському органі – так званий «лист очікування»; потім - пошуки донора, зіставлення його показників із даним реципієнта (пацієнта, який потребує пересадки органу), оформлення юридичних документів, дозволів родичів, доставлення органу в належному стані з дотриманням усіх умов транспортування; це і вагомий, досить важливий і непростий період постопераційної реабілітації: супроводження, постійні обстеження, лікування, аби пересаджений орган «прижився», не був відторгнутий організмом. До процесу організації однієї операції зазвичай можу бути залучено до 50 спеціалістів різних напрямів. І тут вирішальну роль відіграють злагодженість дій та чіткість у роботі всієї команди!» - сказав Олег Капшук.

Протягом останнього періоду спеціалістами «Центру» було здійснено 4 операції з трансплантології. Усі абсолютно вдалі.

Поділитися :