Новини

«Виходь на світло»: у Вінницькій області виявляють нелегальних працівників

10 серпня 2021, 15:56

Найчастіше факти використання нелегальної найманої праці держінспектори фіксували на сезонних роботах в сільському господарстві, у перевізників, на виробництві, закладах торгівлі та пекарнях.

З першого липня фахівці управління Держпраці у Вінницькій області виявили 465 працівників, допущених до роботи без належного оформлення трудових відносин. Про це «Місту над Бугом» розповів заступник начальника управління Держпраці у Вінницькій області Сергій Гаєв. На початку серпня під час позапланової перевірки в одному з вінницьких магазинів мережі, яка реалізовує напівфабрикати, було виявлено близько 10-ти неоформлених осіб, котрі виготовляли в цеху вироби з тіста. Частина працівників стверджували, що проходять стажування. Наразі держінспектори з’ясовують фактичні обставини допуску працівників до роботи.

«У нас є і багато звернень громадян, які залишилися без роботи з ними або не розрахувалися, або вони приходять і кажуть, що працювали неофіційно, але не знали про це, і тому не можуть стати в центр зайнятості. Також ми перевіряємо клінінгову компанію, яка займається прибираннями території, побачимо які в них документи. На неї скаржилися троє людей, їх звільнили і виявилося, що вони були не оформлені», - розповів пан Сергій.

В управлінні Держпраці нагадують, що фактичний допуск працівника до роботи без належного оформлення з ним трудових відносин передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність, а задекларована праця вбереже працедавця від штрафних санкцій та допоможе розвивати бізнес.

«Розпочаті інспекційні відвідування. У нас розпочатих 43, зараз деякі ще не закриті, але розглядаються документи, по трьох уже винесені фінансові санкції на суму 11,340 млн і це лише за липень. З 2 по 6 серпня виявлено 75 неоформлених працівників, за якими зараз продовжуються перевірки, чекаємо на документи, підтвердження», - відзвітував представник управління Держпраці.

До інформаційної кампанії «Виходь на світло» долучився і Департамент енергетики, транспорту та зв’язку Вінницької міської ради. Розмістивши у салонах громадського транспорту Вінниці інформаційні афіші з соціальною рекламою. Громадян просять пам’ятати про ризики нелегальної найманої праці, та не погоджуватися на неоформлені трудові відносини з роботодавцем. Особливо це актуально в період сезонних робіт, коли багато містян шукають спосіб додаткового заробітку.

Ілюстрація з сайту Головного управління Пенсійного фонду

Поділитися :