Новини

"Вікно життя" у Вінниці – шанс на порятунок

23 травня 2024, 17:06

У серці Вінниці, де вирує життя, ховається тихе місце, де народжуються надії. Це "Вікно життя" - рятівний пункт для матерів, які з різних причин не можуть або не хочуть виховувати своїх дітей.

Євген Маркевич, директор релігійної організації “Карітас-Спес Вінниця”, розповів "Місту над Бугом" про “Вікно життя”.

"Десять років тому сестри монахині, які тут працювали, відкрили “Вікно життя”. Коли почалася повномасштабна війна, сестри виїхали. І тут почала діяти організація “Карітас-Спес Вінниця”.

Рік тому “Вікно надії” відновило роботу.

"Відновили роботу в січні. Й вже на початку лютого нам принесли новонародженого хлопчика, йому було три години. Зараз дитина в сім’ї, де її люблять та опікуються", – розповідає Євген.

Також чоловік додав, що про “Вікно життя” люди знають. Це дуже поширена практика в Європі. Такі віконечка є ще в кількох містах України. А у нас в Вінниці – це єдине.

"За час існування “вікна життя” близько дев’яти дітей принесли. Його основна мета- не вбий, принесіть дитину і про неї попіклуються", – ділиться Євген.

Як функціонує “Вікно життя”

Мама, яка зважилася на цей крок, приходить до "Вікна життя" і залишає дитину. У неї є 80 хвилин, щоб анонімно піти. У приміщенні цілодобово перебувають працівники, які опікуються дітьми. Після того як спрацьовує сигналізація, вони забирають дитину, викликають медичну допомогу та службу у справах дітей.

Дитина протягом трьох місяців перебуває у центрі "Матері та дитини". За цей час біологічна мати може передумати і забрати своє немовля. Однак, за словами Євгена, жодна мама не повернулася. Всі дітки, які були залишені, зараз мають люблячі сім’ї, де про них піклуються.

Фото: МНБ

Поділитися :