Новини

Вінничанин створив на одній з малих річок Вінниці міні гідроелектростанцію та отримав від мерії компенсацію   

23 січня 2023, 13:27

Іван Верещак витратив на винахід 10 тисяч гривень, тож у вінницькій міській раді вирішили компенсувати половину цієї суми коштів, для того, щоб він міг його вдосконалити й можливо, збільшити потужність виробленої енергії.

Про це Місту над Бугом розповів заступник міського голови Андрій Очеретний, який напередодні вручив вінницькому винахіднику подяку міської ради та премію у розмірі 5 тисяч гривень. За його словами, за альтернативними джерелами енергії – майбутнє, тому міська рада й надалі підтримуватиме цікаві та корисні ідеї вінничан.

У Вінниці є Південний Буг і 36 малих річок. Мабуть, вінничани знають не всі їх назви, але Вінничку точно знають. Вдячний вінничанину  Івану Верещаку, що змайстрував на цій річці відновлювальне джерело енергії. Та ще й у період частих відключень електроенергії, коли це так доцільно. Особливо доцільно поширювати практику на пункти незламності. Він пов'язав виробництво відновлювальної електроенергії, яка виробляється колесом і подав її через акумулятор на пункт незламності. Приємно, бо у січні 2022 року ми першими в Україні озвучили європейський зелений курс, яка є складовою Стратегію 3,0, ми підтримуємо проєкти, коли самі люди генерують ідею на користь екології та втілюють її у життя, - каже пан Андрій. 


Долучайтесь до ТГ-каналу МНБ: mnb_vinn


Вінничанин Іван Верещак за фахом електрик, працює на одному з вінницьких підприємств, а у вільний від роботи час постійно щось майструє. Він збудував невелику гідроелектростанцію на річці Вінничка за 30 метрів від своєї квартири. Коли після ворожих ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури, виникла нестабільна ситуація зі світлом, чоловік почав активніше тестувати міні гідроелектростанцію, на створення якої у нього пішло пів року. Чоловік каже, що тепер електроенергію від неї можна використовувати на освітлення приміщення.  

Я люблю механіку й електрику, а тут ще й з води через механіку виробити електрику. Ця подяка для мене - відзнака за моє бажання творити. Мені багато допомагали місцеві дітки, виносили сміття. Будемо і далі намагатись зробити благоустрій території, - каже майстер. 

Поділитися :