Новини

Вінницькі лікарі провели першу операцію з трансплантації нирки

13 грудня 2021, 13:33

21-річному юнаку, який тривалий час хворів на ниркову недостатність, пересадили нирку від його матері.

Оперували хірурги обласної лікарні імені Миколи Пирогова та Владислав Закордонець – хірург Національного інституту хірургії імені Шалімова, який має найбільший досвід з трансплантації нирки в Україні.

Як розповів завідувач високоспеціалізованого Урологічного Центру з відділу трансплантації органів Олег Капшук, прооперований пацієнт отримав шанс на повноцінне життя, без гемодіалізу.

«Його показники прогресували і він вже підходив до того, що йому була потрібна операція, метод нирково-замісної терапії. В тому числі він готувався до хронічного гемодіалізу, навіть кілька місяців тому вже була підготована фістула для того, щоб виконувати очищення крові через апарати. Ми почали цю роботу, і ми готувалися до виконання таких операцій і юридично, і технічно-матеріально, - наша лікарня була готова. Ми його оглянули, провели консиліум і виконали цю операцію. Зараз пацієнти відновлюються, у них покращуються показники. Є всі ознаки, що нирка працює», - сказав пан Олег.

Операція тривала понад три години і пройшла успішно. Обидва пацієнти - матір, як донор органа та реципієнт – її рідний син, почуваються добре. За словами хірурга Олега Капшука, команда медиків обласної лікарні імені Миколи Пирогова готувалась багато років до цього оперативного втручання, проходили навчання в київському інституті Шалімова та у клініках Львова.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Операція для родини була безкоштовною, адже Вінниччина входить в пілотний проєкт, який оплачує держава. Лікарня отримала бюджетні кошти на операцію з трансплантації нирки. Такого оперативного втручання у Вінницькій області потребують ще понад 160 людей, які знаходяться на хронічному гемодіалізі.

Читайте також:
Затвердили Програму економічного та соціального розвитку Вінницької міської територіальної громади на 2022 рік

Поділитися :