Новини

Вінницькі ОСББ отримуватимуть пільгові муніципальні кредити на впровадження заходів з енергоефективності

27 серпня 2021, 15:19

Кошти видаватимуть під 3 чи 5% річних, що в 3-5 разів менше, ніж відсоткові ставки банків-партнерів державної програми "Енергодім".

Як повідомляють на сайті міської ради, умовою використання цього інструменту підтримки є участь у державній програмі "Енергодім", яку впроваджує "Фонд енергоефективності". Для учасників програми передбачаються пільгові муніципальні кредити: під 3% річних (до 5 років) та 5% річних до (10 років) залежно від пакета робіт по заходах енергоефективності, який обрало ОСББ. Це в 3-5 разів менше, ніж відсоткові ставки банків-партнерів державної програми "Енергодім", які становлять від 12,15% – до 15,5 % річних.

На сьогодні вже є 5 ОСББ, які готувалися до участі у програмі "Енергодім" і розраховували на муніципальну підтримку.  

"Це дуже важливе рішення. Адже у ОСББ з’являється більше можливостей, щоб утеплювати свої будинки. Є державна програма, але вона відшкодовує кошти лише по факту виконаних заходів - після їх завершення. Наприклад, щоб утеплити середній будинок на два під’їзди, необхідно близько 2,5-3 мільйонів гривень. Зрозуміло, що такі кошти мешканці багатоповерхівок самостійно зібрати не зможуть. А комерційні банки пропонують високі ставки під кредити – це не менше 12- 5 %. А через "Вінницький фонд муніципальних інвестицій" вони зможуть взяти необхідні кошти під 3-5 % з відповідним пільговим періодом. Це дозволить ОСББ акумулювати достатній ресурс для старту робіт", – пояснив міський голова Сергій Моргунов.

Нагадаємо, серед переваг при створенні ОСББ – безкоштовний капітальний ремонт одного з конструктивних елементів за рахунок міського бюджету. Це може бути дах, заміна різних комунікацій. А якщо будинок зведений до 1970 року, фінансова підтримка надається на ремонт двох елементів.

Поділитися :